jiná | |
Osvědčení o absolvování programu | |
nejsou uvedeny | |
U3V - Potraviny a výživa | |
prezenční | |
čeština | |
Cílem kurzu Potraviny a výživa je vzdělání zájemců z řad seniorů v oblasti moderních poznatků o zdravé výživě a jejích zásadách, speciální výživě, chemii a technologii výroby potravin. Zájemci získají informace o současném stavu poznání ve vztahu mezi potravinami, jejich základními složkami a zdravím člověka v jednotlivých životních etapách a situacích. Získají základní přehled o trendech ve výživě populace moderní společnosti, pro kterou je charakteristická snížená potřeba fyzické práce a pohybu vůbec s přebytkem příjmu energie v potravě, což jsou faktory vedoucí k závažným civilizačním onemocněním. Dále posluchači kurzu získají základní informace o chemii, biochemii a mikrobiologii potravin a potravinářských procesů, včetně přínosů i zdravotních rizik některých významných složek potravin. Součástí kurzu je také přehled potravinářských surovin a základních principů jejich zpracování v technologických postupech výroby potravin. Kurz zahrnuje také nástin základní potravinářské legislativy a hlavních principů správné výrobní praxe a správné hygienické praxe. | |
U3V - Potraviny a výživa | |
4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně Akademický rok 2024–2025 (zimní semestr) Náplň kurzu Základy výživy Fyziologické procesy v lidské výživě Autenticita a falšování potravin Aplikace mikrobiologie v potravinářství Základy potravinářské biochemie Suroviny pro potravinářskou výrobu Potraviny pro speciální výživu Přehled potravinářské legislativy, Značení potravin Maso a masné výrobky Cukrovarnictví Sladařství a pivovarství Luštěniny ve výživě člověka Základy škrobárenství Tradiční biotechnologie (líh, droždí, ocet) Získávání a rafinace rostlinných olejů a tuků Rizikové složky diety, možnosti prevence Akademický rok 2024–2025 (letní semestr) Náplň kurzu Vejce – zpracování a výživa Vinařství Základy a metody senzorické analýzy Čaj a káva Změny živin během zpracování potravin Pekařské suroviny, těstoviny, trvanlivé pečivo Obaly a obalová technika Kosmetika Skladování a posklizňové změny ovoce a zeleniny Základy konzervace potravin Hotové pokrmy a lahůdky Nealkoholické nápoje Základy mlékárenství Výroba sýrů a jejich kvalita Mlýnská a pekárenská výroba Výroba čokolády a cukrovinek |
|
45 | |
akceptací přihlášky | |
Ke studiu jsou přijímáni studenti, u kterých se předpokládá, že mají ukončené středoškolské vzdělání, případně střední odborné nebo podobné. Dalším předpokladem je skutečnost, že uchazeč pobírá starobní, případně invalidní důchod. Zaměstnání při důchodu není překážkou přijetí. Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 500 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia. |
jiná | |
Osvědčení o absolvování programu | |
nejsou uvedeny | |
Sluková Marcela doc. Ing. Ph.D. Šviráková Eva Ing. Ph.D. |
|
Děkanát FPBT | |
Děkanát FPBT | |
VŠCHT v Praze |
2024/2025 | |
zimní semestr, Září | |
01.10.24 | |
4 | |
96 hodin |
500 Kč / semestr | |
Podle čl. 15 Řádu celoživotního vzdělávání Vysoké školy chemicko-technologické v Praze schváleného dne 8.10.2014 Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy pod čj. MSMT-36662/2014-30 je stanoven poplatek za studium v programech U3V. Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 500 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia. Poplatek za studium lze platit bezhotovostním převodem nebo poštovní poukázkou na účet VŠCHT Praha. číslo účtu: 130 197 294/0300 variabilní symbol: 352 82 5111 specifický symbol: RČ posluchače |
|
osvobozeno |
online | |
Brzoňová Dana | |
Dana.Brzonova@vscht.cz | |
220 443 650 | |
01.01.2024 - 09.09.2024 | |
přijímací řízení bude uzavřeno po naplnění kapacit | |
akceptace přihlášky | |