Volba jazyka
  • čeština
  • english
Uživatel
  • Anonym

    Detail programu CŽV

    zavřít

    Informace pro uchazeče do bakalářského studia, kteří nedělají přijímací zkoušky:

    • Vysvětlení symbolů uvedených u přihlášky do bakalářského studia najdete zde: Symboly
    • 17.6.2023 - 26.6.2023 zpracování výsledků Přijímacího řízení - v té době již nemusíte vidět předběžné výsledky.
    • Rozhodnutí o výsledku přijímacího řízení bude rozesíláno od 26.6.2023.
    • Odvolání proti nepřijetí ke studiu lze podat až po doručení Rozhodnutí o nepřijetí (obdržíte písemně koncem června 2023).

    Pedagogické oddělení VŠCHT Praha

    U3V - Potraviny a výživa (C-K352-0002)

    U3V - Potraviny a výživa
    Program CŽV - univerzita třetího věku
    Fakulta potravinářské a biochemické technologie
    prezenční
    čeština
    Cílem kurzu Potraviny a výživa je popularizace zásad zdravé výživy a potravinářských oborů mezi seniory. Posluchači se seznámí s nejnutnějšími teoretickými základy chemie potravin, mikrobiologie a dále pak s problematikou výroby potravin v celé její šíři a získají informace o moderních technologiích, směrech rozvoje jednotlivých odvětví a o současných trendech správné výživy a životosprávy pro jednotlivé kategorie obyvatelstva od dětské výživy až po seniory. Budou též seznámeni s legislativou, a produkcí a sortimentem potravinářských výrobků a surovin včetně jejich kulinárního zpracování, s výrobou nových potravin, s funkčními potravinami a potravními doplňky apod.
    U3V - Potraviny a výživa
    4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně

    Základy výživy
    Historie a současnost výživy
    Fyziologické procesy v lidské výživě
    Základy genetiky
    Enzymy, vitaminy
    Základy metabolismu
    Aplikace biologie na potravinářské suroviny
    Základy mikrobiologie
    Aplikace mikrobiologie v potravinářství
    Ochrana životního prostředí z hlediska množství a kvality vody
    Změny živin během přípravy pokrmů
    Vývoj biotechnologií a životní prostředí
    Vývoj produkce a spotřeby potravin u nás a v zahraničí; zásady legislativy kontroly
    Základy senzorické analýzy
    Metody senzorické analýzy s praktickým procvičením
    Obaly a obalová technika
    Prací prostředky a detergenty
    Kosmetika
    Vejce ve výživě člověka
    Drůbež ve výživě člověka
    Vývoj biotechnologií a životní prostředí
    Základy konzervace
    Technologie ovoce a zeleniny
    Posklizňové zpracování ovoce a zeleniny
    Základy škrobárenství
    Mlýnská výroba, pekárenská výroba
    Výroba těstovin a trvanlivého pečiva
    Výroba snack výrobků a cereální směsi
    Základy mlékárenství
    Výroba sýrů a jejich kvalita
    Zpracování masa
    Výroba uzenin
    Čaj - pěstování, druhy, degustace
    Káva
    Koření, přehled, původ, použití
    45
    akceptací přihlášky
    Ke studiu jsou přijímáni studenti, u kterých se předpokládá, že mají ukončené středoškolské vzdělání, případně střední odborné nebo podobné. Dalším předpokladem je skutečnost, že uchazeč pobírá starobní, případně invalidní důchod. Zaměstnání při důchodu není překážkou přijetí.

    Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 300 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia.
    • sbalit rozbalit
      jiná
      Osvědčení o absolvování programu
      nejsou uvedeny
    • sbalit rozbalit
      Šviráková Eva Ing. Ph.D.
      Děkanát FPBT
      Děkanát FPBT
      VŠCHT v Praze
    • sbalit rozbalit
      2023/2024
      zimní semestr, Září
      4
      80 hodin
    • sbalit rozbalit
      500 Kč / semestr
      Podle čl. 15 Řádu celoživotního vzdělávání Vysoké školy chemicko-technologické v Praze schváleného dne 8.10.2014 Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy pod čj. MSMT-36662/2014-30 je stanoven poplatek za studium v programech U3V.

      Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 500 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia.

      Poplatek za studium lze platit bezhotovostním převodem nebo poštovní poukázkou na účet VŠCHT Praha.

      číslo účtu: 130 197 294/0300

      variabilní symbol: 352 82 5111

      specifický symbol: RČ posluchače
      osvobozeno
    • sbalit rozbalit
      online
      Brzoňová Dana
      Dana.Brzonova@vscht.cz
      220 443 650
      07.12.2022 - 31.08.2023
      přijímací řízení bude uzavřeno po naplnění kapacit
      akceptace přihlášky
    • sbalit rozbalit