jiná | |
Osvědčení o absolvování programu | |
nejsou uvedeny | |
U3V - Potraviny a výživa | |
Program CŽV - univerzita třetího věku | |
Fakulta potravinářské a biochemické technologie | |
prezenční | |
čeština | |
Cílem kurzu Potraviny a výživa je popularizace zásad zdravé výživy a potravinářských oborů mezi seniory. Posluchači se seznámí s nejnutnějšími teoretickými základy chemie potravin, mikrobiologie a dále pak s problematikou výroby potravin v celé její šíři a získají informace o moderních technologiích, směrech rozvoje jednotlivých odvětví a o současných trendech správné výživy a životosprávy pro jednotlivé kategorie obyvatelstva od dětské výživy až po seniory. Budou též seznámeni s legislativou, a produkcí a sortimentem potravinářských výrobků a surovin včetně jejich kulinárního zpracování, s výrobou nových potravin, s funkčními potravinami a potravními doplňky apod. | |
U3V - Potraviny a výživa | |
4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně Základy výživy Historie a současnost výživy Fyziologické procesy v lidské výživě Základy genetiky Enzymy, vitaminy Základy metabolismu Aplikace biologie na potravinářské suroviny Základy mikrobiologie Aplikace mikrobiologie v potravinářství Ochrana životního prostředí z hlediska množství a kvality vody Změny živin během přípravy pokrmů Vývoj biotechnologií a životní prostředí Vývoj produkce a spotřeby potravin u nás a v zahraničí; zásady legislativy kontroly Základy senzorické analýzy Metody senzorické analýzy s praktickým procvičením Obaly a obalová technika Prací prostředky a detergenty Kosmetika Vejce ve výživě člověka Drůbež ve výživě člověka Vývoj biotechnologií a životní prostředí Základy konzervace Technologie ovoce a zeleniny Posklizňové zpracování ovoce a zeleniny Základy škrobárenství Mlýnská výroba, pekárenská výroba Výroba těstovin a trvanlivého pečiva Výroba snack výrobků a cereální směsi Základy mlékárenství Výroba sýrů a jejich kvalita Zpracování masa Výroba uzenin Čaj - pěstování, druhy, degustace Káva Koření, přehled, původ, použití |
|
45 | |
akceptací přihlášky | |
Ke studiu jsou přijímáni studenti, u kterých se předpokládá, že mají ukončené středoškolské vzdělání, případně střední odborné nebo podobné. Dalším předpokladem je skutečnost, že uchazeč pobírá starobní, případně invalidní důchod. Zaměstnání při důchodu není překážkou přijetí. Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 300 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia. |
jiná | |
Osvědčení o absolvování programu | |
nejsou uvedeny | |
Šviráková Eva Ing. Ph.D. | |
Děkanát FPBT | |
Děkanát FPBT | |
VŠCHT v Praze |
2023/2024 | |
zimní semestr, Září | |
4 | |
80 hodin |
500 Kč / semestr | |
Podle čl. 15 Řádu celoživotního vzdělávání Vysoké školy chemicko-technologické v Praze schváleného dne 8.10.2014 Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy pod čj. MSMT-36662/2014-30 je stanoven poplatek za studium v programech U3V. Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 500 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia. Poplatek za studium lze platit bezhotovostním převodem nebo poštovní poukázkou na účet VŠCHT Praha. číslo účtu: 130 197 294/0300 variabilní symbol: 352 82 5111 specifický symbol: RČ posluchače |
|
osvobozeno |
online | |
Brzoňová Dana | |
Dana.Brzonova@vscht.cz | |
220 443 650 | |
07.12.2022 - 31.08.2023 | |
přijímací řízení bude uzavřeno po naplnění kapacit | |
akceptace přihlášky | |