Volba jazyka
  • čeština
  • english
Uživatel
  • Anonym

    Detail programu CŽV

    U3V - Potraviny a výživa (C-K352-0002)

    U3V - Potraviny a výživa
    prezenční
    čeština
    Cílem kurzu Potraviny a výživa je vzdělání zájemců z řad seniorů v oblasti moderních poznatků o zdravé výživě a jejích zásadách, speciální výživě, chemii a technologii výroby potravin. Zájemci získají informace o současném stavu poznání ve vztahu mezi potravinami, jejich základními složkami a zdravím člověka v jednotlivých životních etapách a situacích. Získají základní přehled o trendech ve výživě populace moderní společnosti, pro kterou je charakteristická snížená potřeba fyzické práce a pohybu vůbec s přebytkem příjmu energie v potravě, což jsou faktory vedoucí k závažným civilizačním onemocněním. Dále posluchači kurzu získají základní informace o chemii, biochemii a mikrobiologii potravin a potravinářských procesů, včetně přínosů i zdravotních rizik některých významných složek potravin. Součástí kurzu je také přehled potravinářských surovin a základních principů jejich zpracování v technologických postupech výroby potravin. Kurz zahrnuje také nástin základní potravinářské legislativy a hlavních principů správné výrobní praxe a správné hygienické praxe.
    U3V - Potraviny a výživa
    4 semestry (po 10 týdnech), 2 hodiny týdně

    Akademický rok 2024–2025 (zimní semestr)
    Náplň kurzu

    Základy výživy
    Fyziologické procesy v lidské výživě
    Autenticita a falšování potravin
    Aplikace mikrobiologie v potravinářství
    Základy potravinářské biochemie
    Suroviny pro potravinářskou výrobu
    Potraviny pro speciální výživu
    Přehled potravinářské legislativy, Značení potravin
    Maso a masné výrobky
    Cukrovarnictví
    Sladařství a pivovarství
    Luštěniny ve výživě člověka
    Základy škrobárenství
    Tradiční biotechnologie (líh, droždí, ocet)
    Získávání a rafinace rostlinných olejů a tuků
    Rizikové složky diety, možnosti prevence

    Akademický rok 2024–2025 (letní semestr)
    Náplň kurzu

    Vejce – zpracování a výživa
    Vinařství
    Základy a metody senzorické analýzy
    Čaj a káva
    Změny živin během zpracování potravin
    Pekařské suroviny, těstoviny, trvanlivé pečivo
    Obaly a obalová technika
    Kosmetika
    Skladování a posklizňové změny ovoce a zeleniny
    Základy konzervace potravin
    Hotové pokrmy a lahůdky
    Nealkoholické nápoje
    Základy mlékárenství
    Výroba sýrů a jejich kvalita
    Mlýnská a pekárenská výroba
    Výroba čokolády a cukrovinek
    45
    akceptací přihlášky
    Ke studiu jsou přijímáni studenti, u kterých se předpokládá, že mají ukončené středoškolské vzdělání, případně střední odborné nebo podobné. Dalším předpokladem je skutečnost, že uchazeč pobírá starobní, případně invalidní důchod. Zaměstnání při důchodu není překážkou přijetí.

    Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 500 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia.
    • sbalit rozbalit
      jiná
      Osvědčení o absolvování programu
      nejsou uvedeny
    • sbalit rozbalit
      Sluková Marcela doc. Ing. Ph.D.
      Šviráková Eva Ing. Ph.D.
      Děkanát FPBT
      Děkanát FPBT
      VŠCHT v Praze
    • sbalit rozbalit
      2024/2025
      zimní semestr, Září
      01.10.24
      4
      96 hodin
    • sbalit rozbalit
      500 Kč / semestr
      Podle čl. 15 Řádu celoživotního vzdělávání Vysoké školy chemicko-technologické v Praze schváleného dne 8.10.2014 Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy pod čj. MSMT-36662/2014-30 je stanoven poplatek za studium v programech U3V.

      Program U3V je uskutečňován za úplatu. Výše poplatku je stanovena na 500 Kč za jeden semestr se splatností v termínu zápisu do semestru. Úplata je nevratná. V poplatku jsou zahrnuty veškeré náklady za jeden semestr studia.

      Poplatek za studium lze platit bezhotovostním převodem nebo poštovní poukázkou na účet VŠCHT Praha.

      číslo účtu: 130 197 294/0300

      variabilní symbol: 352 82 5111

      specifický symbol: RČ posluchače
      osvobozeno
    • sbalit rozbalit
      online
      Brzoňová Dana
      Dana.Brzonova@vscht.cz
      220 443 650
      01.01.2024 - 09.09.2024
      přijímací řízení bude uzavřeno po naplnění kapacit
      akceptace přihlášky
    • sbalit rozbalit