|
|
|
||
Cílem tohoto předmětu je samostatná kvalifikovaná práce v potravinářské analytické laboratoři (což, kromě jiného, představuje rozpracování zadaného úkolu, plánování a organizaci práce, výběr a validaci analytických metod, vlastní analytický rozbor (v nezkrácené podobě), zajištění kvality analytických výsledků a zpracování a interpretaci získaných dat). K dosažení tohoto cíle řeší vždy skupina studentů zadaný (komplexní) projekt z oblasti kontroly jakosti potravin (v rozsahu parametrů předepsaných platou legislativou a s použitím především uzančních analytických metod).
Na rozdíl od předchozí laboratorní výuky je v tomto předmětu kladen mnohem větší důraz na samostatnou práci studentů (a to ve všech etapách řešení zvoleného / zadaného projektu), zadané projekty jsou komplexnější, ve větší míře se používají instrumentální analytické metody a větší prostor je věnován validaci analytických metod a dalším nástrojům pro zajištění spolehlivosti analytických výsledků.
Poslední úprava: Schulzová Věra (17.05.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Organizovat a komplexně realizovat projekty spojené s kontrolou jakosti potravin (v rozsahu parametrů definovaných platnou legislativou a s použitím především uzančních analytických metod). Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Laboratorní práce - vlastní řešení projektu Vypracování a odevzdání zprávy z projektu Obhajoba projektu Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
Vzhledem k charakteru tohoto předmětu si potřebnou literaturu (zejména platné legislativní předpisy, technické normy a další materiály - podle konkrétního řešeného projektu) musí studenti vyhledat sami (podle zadání řešeného projektu).
Z: Otles S. (ed.): Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, e-zdroje VŠCHT; ISBN 9781420045666 D: Wrolstad R.E. et al. Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, e-zdroj VŠCHT; ISBN 9780471663782 D: Food Analytical Methods, elektronický časopis, Springer, e-zdroj VŠCHT; ISSN 1936-976X Poslední úprava: Schulzová Věra (10.05.2018)
|
|
||
V rozsahu sylabu Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
1. Úvod, organizační záležitosti, bezpečnost práce, zadání jednotlivých projektů. 2. Příprava řešení jednotlivých projektů. 3. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 4. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 5. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 6. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 7. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 8. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 9. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 10. Laboratorní práce - vlastní řešení projektů. 11. Úklid laboratoře, předání přístrojů, vrácení pomůcek. 12. Zpracování zprávy. 13. Příprava prezentace výsledků projektu. 14. Veřejná presentace výsledků. Poslední úprava: Kubová Petra (30.01.2018)
|
|
||
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://web.vscht.cz/schulzov/ http://sbirka.vscht.cz/ Poslední úprava: Schulzová Věra (10.05.2018)
|
|
||
Teoretické i praktické znalosti z analýzy potravin a přírodních produktů na úrovni bakalářského stupně Poslední úprava: Schulzová Věra (17.05.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 3.7 | 104 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 2 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.1 | 3 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |