Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (30.11.2012)
Cílem tohoto předmětu je "odzkoušet si" samostatnou kvalifikovanou práci v potravinářské analytické laboratoři (což, kromě jiného, představuje rozpracování zadaného úkolu, plánování a organizaci práce, výběr a validaci analytických metod, vlastní analytický rozbor (v nezkrácené podobě), zajištění kvality analytických výsledků a zpracování a interpretaci získaných dat). K dosažení tohoto cíle řeší vždy skupina studentů zadaný (komplexní) projekt z oblasti kontroly jakosti potravin (v rozsahu parametrů předepsaných platou legislativou a s použitím především uzančních analytických metod).
Na rozdíl od předmětu Laboratoř analýzy potravin v kontrolní praxi, který někteří studenti absolvovali v rámci bakalářského studia, je v tomto předmětu kladen mnohem větší důraz na samostatnou práci studentů (a to ve všech etapách řešení zvoleného / zadaného projektu), zadané projekty jsou komplexnější, ve větší míře se používají instrumentální analytické metody a větší prostor je věnován validaci analytických metod a dalším nástrojům pro zajištění spolehlivosti analytických výsledků.
Poslední úprava: TAJ323 (16.08.2013)
The aim of this laboratory course is to try on a complex independent skilled work in food analytical laboratory (i.e., among other things, to specify the submitted job in detail, plan and organize laboratory work, choose and validate suitable analytical methods, realize analysis, ensure the quality of results and elaborate and interpret the obtained results). To attainment this aim, a group of students solves a complex project relating to food quality control (within the range of parameters defined by legal regulations, determinable using the standard analytical methods).
In contrast to the course Food Analysis and Control: Laboratory (which is addressed to students of the bachelor study program), students work more independently, the submitted projects are more complex, instrumental analytical methods are used and students pay larger attention to the methods validation.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (30.11.2012)
Studenti budou umět:
Organizovat a komplexně realizovat projekty spojené s kontrolou jakosti potravin (v rozsahu parametrů definovaných platnou legislativou a s použitím především uzančních analytických metod).
Poslední úprava: TAJ323 (16.08.2013)
Students will able to:
organize and realize projects checking the food quality (within the range of parameters defined by legal regulations, determinable using the standard analytical methods).
Literatura -
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (30.11.2012)
Vzhledem k charakteru tohoto předmětu si potřebnou literaturu (zejména platné legislativní předpisy, technické normy a další materiály - podle konkrétního řešeného projektu) musí studenti vyhledat sami (podle zadání řešeného projektu).
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (09.07.2013)
With respect to the kind of this laboratory course, the students have to look up needed information resources (legal regulations, standards containing analytical methods etc.) themselves (according to the project specification).
Studijní opory -
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (30.11.2012)
http://sbirka.vscht.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (09.07.2013)
http://sbirka.vscht.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
Sylabus -
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (30.11.2012)
1. Úvod, organizační záležitosti, bezpečnost práce, zadání jednotlivých projektů.