|
|
|
||
Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty s celým analytickým porocesem: počínaje výběrem hodnocených parametrů (stanovovaných analytů, v případě že úkol je analytické laboratoři zadán obecně, například jako kontrola jakosti vybrané komodity na českém trhu), přes výběr analytické metody a její validaci, … až po relevantní vyvození závěrů plynoucích ze získaných analytických dat (tj. základní statistické zpracování analytických výsledků).
K dosažení tohoto cíle řeší nejprve jednotlivé pracovní skupiny laboratorní projekty zaměřené na to, jaké parametry je u vybraných komodit třeba prověřovat zda jsou splněny nebo nepřekročeny, kontorola deklarace na obalu výrobku. Následně proběhne experimentální část v laboratoři. V rámci následných prezentací pak jednotlivé pracovní skupiny seznámí ostatní studenty se svými výsledky (ale také s postupem řešení zadaného úkolu a příslušnými teoretickými znalostmi).
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
|
||
Studenti budou umět: Pod vedením realizovat všechny etapy, z nichž sestává celý analytický proces realizovaný v potravinářské analytické laboratoři (= od zadání úkolu analytické laboratoři a související specifikace daných analytů, až po vyhodnocení výsledků a vyvození relevantních závěrů). Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
|
||
Maximálně jedna absence.
Aktivní účast na výuce.
Obhajoba závěrečné prezentace.
Protokol. Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
|
||
Vzhledem k charakteru tohoto předmětu si potřebnou literaturu (zejména platné legislativní předpisy, technické normy a další materiály - podle konkrétně zadaných dílčích úkolů) musí studenti vyhledat sami. Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
|
||
K úspěšnému uzavření laboratoří je třeba odprezentovat vypracovanou prezentaci s úvodními údaji a výsledky. Zároveň je třeba odevzdat závěrečný výstupní protokol. Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
|
||
1. Úvod, cíl předmětu, organizační záležitosti, bezpečnost práce, zadání laboratorních projektů jednotlivým pracovním skupinám. 2. - 13. Řešení zadaných laboratorních projektů jednotlivými pracovními skupinami. 14. Obhajoby laboratorních projektů jednotlivých pracovních skupin. Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
|
||
http://www.zakonyprolidi.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=537 Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
|
||
Analýza potravin a přírodních produktů
Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů Poslední úprava: Hrbek Vojtěch (22.02.2024)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 4 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 2 | 56 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0 | 1 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.6 | 16 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.3 | 7 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |