|
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (09.08.2019)
|
|
||
Poslední úprava: Ciahotný Karel doc. Ing. CSc. (13.08.2019)
Studenti budou znát metody zachycování CO2 z různých plynných směsí, které se k danému účelu používají v průmyslovém měřítku. Dále budou znát postupy čištění a dalšího zpracování CO2 před jeho uskladněním do podzemí nebo jeho využitím jako chemická nebo potravinářská surovina. Naučí se také různé technologie výroby chemických produktů na bázi CO2. |
|
||
Poslední úprava: Ciahotný Karel doc. Ing. CSc. (13.08.2019)
Ullmann - encyklopedie průmyslové chemie: http://knihovna.vscht.cz/databaze-intro_cze.html |
|
||
Poslední úprava: Ciahotný Karel doc. Ing. CSc. (13.08.2019)
Přednášky. |
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (09.08.2019)
1. Skleníkové plyny, jejich vlastnosti a přírodní zdroje. 2. Produkce skleníkových plynů z antropogenních zdrojů, skleníkový efekt. 3. Nejvýznamnější průmyslová odvětví produkující skleníkové plyny, možnosti snížení produkce vlivem primárních opatření. 4. Oxid uhličitý jako nejvýznamnější skleníkový plyn, přehled technologií zachycování CO2 (pre-, post-, Oxyfuel). 5. Technologie zachycování CO2 z paliva – základní schéma, přehled provozovaných technologií. 6. Technologie zachycování CO2 ze spalin – základní schéma, přehled provozovaných technologií. 7. Technologie Oxyfuel – základní schéma, pilotní jednotky. 8. Technologie vysokoteplotního odstraňování CO2 integrované do spalinového kotle. 9. Čištění a zkapalňování zachyceného CO2, jeho skladování a doprava k úložištím. 10. Metody ukládání CO2 do podzemí. 11. Postupy průmyslové výroby CO2 jako suroviny pro chemický a potravinářský průmysl. 12. Možnosti využití CO2 zachyceného ze spalin a topných plynů či jiných zdrojů jako chemické nebo potravinářské suroviny. 13. Výroba močoviny, methanolu a methanu z CO2. 14. Oblasti využití CO2 v potravinářském průmyslu. |
|
||
Poslední úprava: Ciahotný Karel doc. Ing. CSc. (13.08.2019)
B216007Změna klimatu |
|
||
Poslední úprava: Ciahotný Karel doc. Ing. CSc. (13.08.2019)
Úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky. Klasifikace obou částí zkoušky dle Studijního a zkušebního řádu VŠCHT Praha v platném znění. |