Předmět je zaměřen na pochopení manažerských systémů řízení jakosti a bezpečnosti produktů potravinářského a farmaceutického průmyslu. Dále seznamuje studenty s prováděním analýzy rizik, dodržováním pravidel bezpečnosti práce v laboratořích různého typu a kontrolními metodami, využívanými pro průkaz a stanovení mikroorganismů.
Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
The study of this object is focused on understanding of management quality control systems and safety of products in food and pharmaceutical industries. Further, it makes students familiar with performance of risk assesment, keeping of safety work standards in laboratories of different types and control methods used for determination of microorganisms.
Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
Orientovat se v problematice v rozsahu daného sylabu
Nalézt vhodné informace o manažerských systémech řízení jakosti a bezpečnosti potravinářských a farmaceutických produktů
Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
Student will be able to:
Understand the problematics given by the sylabus.
Find information on management system of quality control and safety of food and pharmaceutical products.
Benešová B., Fusek M., Hubálková P.: Bioléčiva, 2.vyd., skriptum VŠCHT Praha, 2016, ISBN 978-80-7080-955-6
Kuchař M.: Výzkum a vývoj léčiv, skriptum VŠCHT Praha, 2008, ISBN 978-80-7080-677-7
Mortimore S., Wallace C.: HACCP A practical approach, 3rd edition, Springer, 2013, ISBN 978-1-4614-5027-6
Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
R:Wareing P.: HACCP: A toolkit for Implementation, RSC Publishing, 2010,978-1-84973-208-6
R:Robinson R.K. (ed): Encyclopedia of Food Microbiology, Academic Press, 2000,0-12-227070-3
R:Forsythe S.J.: The Microbiological Risk Assessment of Food, Blackwell Science, 2007, 9780632059522
R:Brown M., Stringer M.: Microbiological Risk Assessment in Food Processing, Woodhead Publishing, 2002,0849315379
R:Garner W.Y., Barge M.S.: Good Laboratory Practices an agrochemical perspective, ACS, 1988, 084121218X
Mortimore S., Wallace C.: HACCP A practical approach, 3rd edition, Springer, 2013, ISBN 978-1-4614-5027-6
Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
Sylabus -
1. Bezpečnost a organizace práce v různých typech mikrobiologických laboratoří; požadavky na vybavení laboratoře pro práci s mikroorganismy z různých skupin.
2. Správná laboratorní praxe, proces akreditace mikrobiologických laboratoří, pravidla pro odběr vzorků pro mikrobiologická stanovení.
3. Výskyt patogenních organismů a mykotoxinů v potravinách, vodě a dalších materiálech.
4. Možnosti průkazu a stanovení patogenních a indikátorových organismů. Klasické kultivační metody a systémy rychlé detekce.
5. Dezinfekční prostředky v biotechnologiích; stanovení povrchové hygieny, stanovení mikroorganismů ve vzduchu.
6. Omezování kontaminace - sterilizace, mrazení, ozařování a další techniky.
7. Rozdíly mezi výrobou potravin, doplňků stravy a léků, výroba potravin nového typu.
8. Prediktivní mikrobiologie; GRAS látky a mikroorganismy, transport mikrobiálních vzorků.
9. Konstrukce ideálního závodu, procesní hygiena.
10. Zavádění a dodržování pravidel systému HACCP, analýza rizik.
11. Správná výrobní a hygienická praxe v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
12. Dodržování iso-norem řady 9000; 22 000 a dalších.
13. Pravidla práce s geneticky modifikovanými organismy.
14. Legislativa EU a dalších států v potravinářství a farmaceutickém průmyslu
Poslední úprava: Kubová Petra (06.05.2019)
1. Work in microbiological laboratory, safety, personal hygiene and organization of work; requirements for laboratory equipment regarding handling miccoroganisms from different safety classes
2. Good laboratory practice, acreditation of microbiological laboratory, sampling for microbiological analyses.
3. Occurance of pathogens and toxins in food, water and other materials
4. Determination of total microbial number (TPC, APC, MPN ), indicator microorganisms and pathogens. Classical cultivation techniques and systems of rapid detection.
5. Desinfectants in biotechnology, surface hygiene, determination of microorganisms in air.
6. Removal of microorganisms from environment, sterilization, pasteurization, irradiation and other techniques.
7. Differences regarding production of food, drugs, food supplements and novel type food.
8.Predictive microbiology, GRAS miccrogoranisms and compounds, transport of microbial samples.
9. Construction of ideal plant, process hygiene.
10. HACCP in food industry, risk analysis.
11. Good manufacturing practice in pharmaceutical and food industry.
12. System of ISO norms- 9000 and 22000 iso norms sets
13. Work with GMO, GMO classification, legislation
14. EU legislation regarding food and pharmaceutical industry