Předmět je zaměřen na pochopení manažerských systémů řízení jakosti a bezpečnosti produktů potravinářského a farmaceutického průmyslu. Dále seznamuje studenty s prováděním analýzy rizik, dodržováním pravidel bezpečnosti práce v laboratořích různého typu a kontrolními metodami, využívanými pro průkaz a stanovení mikroorganismů.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
The study of this object is focused on understanding of management quality control systems and safety of products in food and pharmaceutical industries. Further, it makes students familiar with performance of risk assesment, keeping of safety work standards in laboratories of different types and control methods used for determination of microorganisms.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět se orientovat v požadavcích na dodržování legislativních požadavků při práci v laboratoři, dále v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Budou znát požadavky na práci s GMO, rozdíly mezi laboratořemi různého typu (výzkumná, QC, QA, akreditovaná, státní zkušební laboratoř).
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Students will be able to orient themselves in the requirements of compliance with legislative requirements in the laboratory, in the food and pharmaceutical industry. They will know the requirements for working with GMOs, differences between laboratories of various types (research, QC, QA, accredited, state testing laboratory).
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Presentation of a individual task (25%), oral exam (75%).
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
Literatura -
Povinná:
Food safety for the 21st century, managing HACCP and food safety throughout the global supply chain, Wallace, Carol, Sperber, William H., Mortimore, Sara
Microbial food safety and preservation techniques, Rai, V. Ravishankar, Bai, Jamuna A.
Risk assessment, theory, methods, and applications, Rausand, Marvin, Haugen, Stein
Doporučená:
Advances in microbial food safety, Juneja, Vijay K., Cherry, John P., Tunick, Michael., 2006
Health, safety and hygiene in indoor environments, Papadopoulou, Elena V. M.
Poslední úprava: Patáková Petra (21.08.2024)
Obligatory:
Foodborne pathogens and food safety, Bari, Latiful, Ukuku, Dike
Risk assessment, theory, methods, and applications, Rausand, Marvin, Haugen, Stein
Food safety for the 21st century, managing HACCP and food safety throughout the global supply chain, Wallace, Carol, Sperber, William H., Mortimore, Sara
Recommended:
Case studies in food safety and authenticity, lessons from real-life situations, Hoorfar, J., 2012
Advances in microbial food safety, Juneja, Vijay K., Cherry, John P., Tunick, Michael., 2006
Poslední úprava: Patáková Petra (21.08.2024)
Sylabus -
1.Bezpečnost práce v různých typech mikrobiologických laboratoří; požadavky na vybavení laboratoře.
2. Správná laboratorní praxe, proces akreditace mikrobiologických laboratoří
3. Výskyt patogenních organismů a mykotoxinů v potravinách a vodě.
4. Možnosti průkazu a stanovení patogenních a indikátorových organismů.
5. Dezinfekční prostředky v biotechnologiích; stanovení povrchové hygieny, stanovení mikroorganismů ve vzduchu.
6. Omezování kontaminace - sterilizace, mrazení, ozařování a další techniky.
7. Chemická anabióza - využití konzervačních látek.
8. Prediktivní mikrobiologie
9. Konstrukce ideálního závodu, procesní hygiena.
10. Zavádění a dodržování pravidel systému HACCP.
11. Správná výrobní a hygienická praxe v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.
12. Dodržování iso-norem řady 9000; 22 000 a dalších.
13. Pravidla práce s geneticky modifikovanými organismy.
14. Legislativa EU a dalších států v potravinářství a farmaceutickém průmyslu
Poslední úprava: Patáková Petra (30.04.2018)
Safety of work in microbiological laboratory, laboratory equipment, personal hygiene
Classification of biological agens, occurance of pathogens and mycotoxins in food industry
Sampling for microbiological determination, qualitative and quantitative determination of microorganisms
Total microbial count, rapid determination of microorganisms
Process hygiene, type of disinfectants, CIP systems
Risk analysis, predictive microbiology
Hazard analysis and critical control point system (HACCP)
Good manufacturing practice (GMP)
Other systems of good practice (GLP, GHP..)
ISO certification in biotechnologies
Construction of ideal enterprise regarding GMP and HACCP
Genetically modified microorganisms
EU regulations (White paper on food safety, RASFF..)