|
|
|
||
Cílem výuky v rámci předmětu je získat znalosti nutné k interpretaci analytických dat, získaných metodami chromatografie a hmotnostní spektrometrie, které se používají k analýze složek potravin. V předmětu jsou probírány tyto hlavní oblasti: (i) chromatografické techniky spojené s různými přístupy hmotnostní spektrometrie; (ii) interpretace hmotnostních spekter; (iii) softwary pro identifikaci analytů a vyhodnocování dat; (iv) realizace necílového screeningu v analýze potravin; (v) metody a techniky kvantifikace a konfirmace; (vi) statistické metody zpracování dat (multivariační analýza).
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Studenti po absolvování předmětu porozumí principům moderních separačně-detekčních technik na bázi vysokorozlišovací plynové a kapalinové chromatografie s různými typy hmotnostně-spektrometrických detektorů. Naučí se interpretovat hmotnostní spektra a seznámí se s řadou softwarů používaných pro identifikaci analytů a kvantifikaci analytů. Budou schopni realizace cílových analýz i necílového screeningu, s ohledem na dostupnou analytickou instrumentaci, a budou disponovat znalostmi nutnými k řádnému vyhodnocení a interpretaci naměřených dat. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
ústní zkouška, absolvování testu Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Z: Semih Ötles, Handbook of FOOD ANALYSIS INSTRUMENTS, CRC Press is an imprint of the Taylor & Francis Group, ISBN 978-1-4200-4566-6 Z: Y. Picó, Food Toxicants Analysis, Techniques, Strategies and Developments, ISBN: 9780444528438 Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Přednášky vyučujících Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Nejsou. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
1. Obecné požadavky na kvalitu generových dat pomocí chromatografických a hmotnostně-spektrometrických technik; vymezení základních pojmů. 2. Spojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, ionizační techniky v GC-MS, konvenční detektory. 3. Spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií, ionizační techniky, konvenční detektory. 4. Hmotnostní spektrometrie (MS), typy hmotnostních spektrometrů, akviziční módy. 5. Interpretace GC-MS hmotnostních spekter. 6. Interpretace LC-MS hmotnostních spekter. 7. Hmotnostně-spektrometrická data v analýze potravin. 8. Knihovny spekter, retenční indexy. 9. Spektrální dekonvoluce, software pro identifikaci/interpretaci analytů. 10. Aplikace necílového screeningu v analýze potravin. 11. Přehled a použití různých kvantifikačních postupů a technik. 12. Kriteria konfirmace ve spojení s hmotnostní spektrometrií. 13. Významné statistické metody pro zpracování dat. 14. Využití software pro automatické procesování dat. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
https://massbank.eu/MassBank/ https://www.mzcloud.org/ https://chemdata.nist.gov/ www.bio-rad.com/en-cn/product/mass-spectral-databases Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Nejsou. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Nejsou. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|