Cílem předmětu je seznámit studenta s tradičními potravinářskými a dalšími obory, ve kterých je k získání finálního výrobku nutné využití mikrobiálního činitele. Mezi tyto obory patří pivovarství a sladařství, lihovarství, výroba droždí a krmné biomasy, produkce organických kyselin (octa, kyseliny citronové a mléčné) a další. Hlavními součástmi přehledu jednotlivých technologií je charakterizace a zpracování substrátu, fyziologie mikrobiálního činitele, vlastní mikrobiální proces, separace produktu a nákládání s odpady.
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2017)
The aim of the course is to acquaint students with traditional production of food, beverages and other products which require microbial agents to obtain final product. These industries include malting and brewing, wine-making, distilling industry, production of baker's yeast and biomass for feed purposes, production of organic acids (vinegar, citric acid and lactic acid) and others. Lectures are mainly focused on an overview of mentioned technologies, characterization and processing of raw materials, physiology of microbial agent, microbial process, product separation and waste management.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2017)
Studenti budou umět:
Samostatně se orientovat v problematice základních potravinářských a dalších technologií, vymezených sylabem předmětu.
Základní procesy, využívané ve vymezených technologiích od přípravy substrátu po finální zpracování produktu.
Charakterizovat mikrobiálního činitele u daných procesů.
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2017)
Students will be able to characterize:
The problems of basic food and other technologies that are defined by syllabus of the subject;
The basic processes used in specific technologies, from preparation of substrate to finished product processing;
Microbial agents used in particular processes.
Literatura -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2017)
Z:Kadlec P. a kol.,Technologie potravin I,VŠCHT Praha,2002,8070805101
Z:Basařová G. a kol.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,9788070807347
Z:Malík F.,Ze života vína,Filip Trend Publishing,2003,8086282279
D:Rehm R.J., Reed G.,Biotechnology: Products of Primary Metabolism,Volume 6,Second Edition,Wiley,2008,9783527283163
D:Moo-Young M.,Comprehensive Biotechnology,Volume 3,Industrial Biotechnology and Comodity Products,Elsevier,2011,9780080885049
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2017)
R:Kadlec P. a kol.,Technologie potravin I,VŠCHT Praha,2002,8070805101
R:Basařová G. a kol.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,9788070807347
R:Malík F.,Ze života vína,Filip Trend Publishing,2003,8086282279
A:Rehm R.J., Reed G.,Biotechnology: Products of Primary Metabolism,Volume 6,Second Edition,Wiley,2008,9783527283163
A:Moo-Young M.,Comprehensive Biotechnology,Volume 3,Industrial Biotechnology and Comodity Products,Elsevier,2011,9780080885049
Studijní opory -
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2017)
http://eso.vscht.cz/
Poslední úprava: Kubová Petra Ing. (18.12.2017)
http://eso.vscht.cz/
Sylabus -
Poslední úprava: Patáková Petra prof. Dr. Ing. (25.01.2018)
1. Suroviny a media pro fermentační výroby. Legislativa výroby potravin v ČR a v EU, systém HACCP.
2. Suroviny pivovarské technologie - ječmen, chmel, voda
3. Sladovací proces - princip, blokové schéma, technologické postupy.
4. Pivovarský proces - technologie výroby mladiny.
5. Kvasný proces. Filtrace,
6. Pasterace, stabilizace a stáčení piva; nealko pivo.
7. Pěstování vinné révy a výroba moštu.
8. Kvašení moštu, školení a zrání vína.
9. Biotechnologie pekařského droždí. Výroba krmné biomasy
10. Produkce ethanolu mikroorganismy. Fermentace, destilace.
11. Výroba vybraných druhů pálenek a lihovin.
12. Mikrobní produkce organických kyselin; výroba octa, kyseliny citronové a mléčné