|
|
|
||
Předmět poskytne studentům základní vhled do struktury a organizace živých systémů. Studenti se seznámí s vlastnostmi biologických molekul, s principy enzymové katalýzy, strukturou a funkcí buněčných membrán, i se stavbou mikrobiálních buněk. Detailněji pak budou rozebrány základní skupiny mikroorganismů, které mohou hrát zásadní roli v biodeterioraci předmětů kulturního dědictví. Probrána bude dynamika růstu a vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů, včetně možné inhibice jejich růstu. Pozornost bude věnována též různým technikám monitoringu prostředí, izolačním technikám a možnostem identifikace mikroorganismů. Zmíněny budou také další biologičtí činitelé mající vliv na stav historických objektů. V rámci přednášek bude probrán i systém prevence a ochrany zdraví při manipulaci s kontaminovanými předměty.
Studenti se v rámci laboratoří seznámí se zásadami aseptické práce, přípravou kultivačních médií, se základy izolačních a identifikačních technik, a s mikroskopií bakterií, kvasinek a plísní. Vyzkouší si techniky pro mikrobiologický monitoring ovzduší a ploch. Budou sledovat vliv fyzikálních i chemických prostředků na růst mikroorganismů. Na základě stanovení vybraných enzymových aktivit zhodnotí riziko možné biodegradace historických materiálů.
Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|
|
||
Studenti se budou orientovat v problematice mikroorganismů hrajících roli v biodeterioraci předmětů kulturního dědictví. Budou rozumět mechanismům působení mikroorganismů na různé druhy materiálů. Budou umět tyto mikroorganismy izolovat, kultivovat a navrhnout postupy k jejich eliminaci. Osvojí si teoretické znalosti i praktické dovednosti v problematice mikrobiologického monitoringu prostředí a systému preventivních opatření. Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|
|
||
Absolvování laboratorních cvičení a úspěšné složení písemné zkoušky. Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|
|
||
Z: Němec, M., Matulková, D.: Základy obecné mikrobiologie, muni PRESS 2015; ISBN: 978-80-210-7923-6 Z: Joseph E.: Microorganisms in the Deterioration and Preservation of Cultural Heritage, Springer Cham 2021; e-book ISBN: 978-3-030-69411-1, doi.org/10.1007/978-3-030-69411-1 D: Kodíček M., Valentová O., Hynek R.: Biochemie; chemický pohled na biologický svět, 3. přepracované vydání, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Praha 2022; ISBN: 978-80-7592-124-6 D: Demnerová K.: Laboratorní cvičení z mikrobiologie Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, 2001, ISBN 978-80-7080-415-5 Články vybrané z databází Web of Science, Scopus a další literatura dle doporučení přednášejícího. Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|
|
||
Písemná zkouška Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|
|
||
1. Úvod, živé systémy, biopolymery, membrány 2. Aminokyseliny, peptidy, proteiny 3. Enzymy, základní principy metabolismu 4. Od DNA k proteinu, stavba prokaryotické a eukaryotické buňky 5. Charakteristika základních skupin mikroorganismů, rozmnožování – bakterie, kvasinky, plísně 6. Růst mikroorganismů, kultivace, vliv vnějších podmínek na růst 7. Monitoring prostředí, faktory mající vliv na výskyt mikroorganismů ve vnitřním prostředí 8. Izolace, identifikace – kultivační vs. nekultivační techniky, luminometr, PCR, sekvenace, MALDI 9. Poškození materiálů kulturního dědictví mikroorganismy I 10. Poškození materiálů kulturního dědictví mikroorganismy II 11. Dezinfekce, antimikrobiální účinek přírodních látek 12. Biologické poškození (sinice, řasy, lišejníky, mechy, hmyz, hlodavci, ptáci) 13. Systém zabezpečení budov proti biologickým škůdcům, preventivní a represivní opatření 14. Ochrana zdraví, zdravotní rizika, monitoring pracovního prostředí, hygienické limity Laboratoře 1. Příprava kultivačních půd, izolační techniky, kultivace 2. Stanovení celkového počtu mikroorganismů 3. Stanovení počtu kvasinek a plísní 4. Mikroskopie bakterií, Gramovo barvení 5. Mikroskopie plísní, základní morfologické znaky 6. Monitoring prostředí – aeroskop, spady, stěry, luminometr 7. Identifikace izolátů (bakterie, plísně) – základní biochemické testy, morfologické znaky 8. Účinnost dezinfekčních prostředků (bakterie, bakteriální spory, plísně) 9. Antimikrobiální účinek přírodních látek 10. Biodegradační potenciál bakterií a mikromycet – sledování vybraných enzymových aktivit (celulázy, proteázy, amylázy) Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|
|
||
Studijní materiály u vyučujících. Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|
|
||
žádné Poslední úprava: Sýkorová Hana (30.11.2023)
|