PředmětyPředměty(verze: 966)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Úvod do potravinářských a biochemických věd - B322002
Anglický název: Introduction to Food and Biochemical Sciences
Zajišťuje: Ústav mléka, tuků a kosmetiky (322)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2021 do 2025
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Staré označení: LMJ
Garant: Filip Vladimír prof. Ing. CSc.
Hrádková Iveta doc. Ing. Ph.D.
Klasifikace: Chemie > Biochemie
Záměnnost : N322020, N323048
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
Seznámí studenta se základy potravinářských a biochemických věd a s jejich propojením s vědami chemickými, biologickými, některými obory fyziky, zemědělskými vědami, potravinářským inženýrstvím, legislativou a s ekonomikou a s některými aspekty lékařských věd. V rozsahu zpracování zemědělských surovin na potraviny je student seznamován s aspekty probíhajích změn mikrobiálních, chemických, texturních, senzorických, s aspekty údržnosti potravin ve vztahu ke kvalitě a bezpečnosti potravin při zohlednění požadavků platné potravinářské legislativy jak v obecné rovině, tak z hlediska zpracování jednotlivých komodit.
Poslední úprava: Filip Vladimír (11.03.2025)
Literatura -

Doporučená:

  • Dostálová, Jana, Kadlec, Pavel. Potravinářské zbožíznalství, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 s. s. ISBN 978-80-7418-208-2.

Volitelná:

  • Murano P.S.. Understanding Food Science and Technology. Wadsworth, Belmont, CA449 USA: Cengage Learning, 2003, 449 s. ISBN 978-0-534-54492-8.
  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, https://vufind.techlib.cz/Record/000946232 s. ISBN 978-80-7418-145-0.

Poslední úprava: Filip Vladimír (11.03.2025)
Sylabus -

1. Základní informace o potravinách, potravinářských a biochemických vědách. Vztah k chemickým, biologickým a inženýrským vědám. Vývoj a milníky potravinářství v kontextu úchovy potravin. Potraviny jako světové komodity. Nadnárodní koncerny a globalizace. Profesionální uplatnění ve světě potravin.

2. Úvod do potravinářské chemie, hledisko obecné a organické chemie a biochemie. Hlavní živiny, složky potravin, jejich analýza a nutriční hodnota. Fyzikální vlastnosti potravin.

3. Hlavní chemické reakce a biochemické procesy v potravinách, údržnost potravin, chemická bezpečnost. Úloha vody v potravinách, aktivita vody.

4. Úvod do potravinářské mikrobiologie. Role mikroorganismů v potravinách. Mikrobiologická bezpečnost potravin.

5. Kvalita a bezpečnost potravin, vnímání a hierarchie rizik. Potravinářská legislativa. Potravinářské kontroverze a výhledy do budoucna. Mýty o potravinách. Funkční potraviny. Geneticky modifikované suroviny. Produkty organického zemědělství. Nové procesní technologie.

6. Nutriční, energetická, senzorická hodnota potravin. Technologické vlastnosti, aditivní látky v potravinách.

7. Úvod do potravinářského inženýrství - jednotkové operace a jejich aplikace v technologii výroby potravin. Výroba a formulace potravin. Přidružené technologické operace (energetické a vodní hospodářství). Zpracování odpadních vod a problematika odpadů.

8. Hlavní operace pro konzervaci potravin: anabiosa; sušení, zmrazování, ozařování, chemická konzervační činidla. Úloha obalu, balení potravin.

9. Hlavní operace pro konzervaci potravin: abiosa - termodenaturace enzymů a termoinaktivace mikroorganismů. Princip tepelného ošetření, pasterace a sterilace, UHT procesy.

10. Potraviny rostlinného původu, fotosyntéza a respirace. Zpracování ovoce a zeleniny, obilnin a olejnin. Cereální technologie: výroba mouky, chleba, pečiva, škrobu. Výroba olejů a tuků. Potravinářské emulze.

11. Moderní a tradiční biotechnologie ve výrobě potravin, aplikace biochemických poznatků, ethanolová a mléčná fermentace. Výroba vína, piva, dalších alkoholických nápojů a ethanolu. Nepotravinářské využití zemědělských surovin.

12. Nealkoholické nápoje, ovocné šťávy. Káva, čaj a kakao a jejich alkaloidy.

13. Maso a masné výrobky, drůbež, ryby a vejce. Složení a biochemické procesy v mase post mortem. Údržnost a bezpečnost masných výrobků. Výroba a zpracování drůbežích a rybích výrobků. Vejce. Alternativy na bázi rostlinných surovin.

14. Mléko a mléčné výrobky. Mlékárenské fermentační technologie, sýry. Mikrobiální kultury v potravinářských výrobách. Prebiotika, probiotika, postbiotika a nutraceutika. Alternativy na bázi rostlinných surovin.

Poslední úprava: Filip Vladimír (11.03.2025)
Studijní opory -

https://e-learning.vscht.cz/

soubory "P": snímky přednášek

soubory "S": forma skripta

Poslední úprava: Filip Vladimír (11.03.2025)
Výsledky učení -

Studenti budou umět:

Získají základní orientaci v potravinářských a biochemických vědách.

Budou se schopni orientovat v odborné potravinářské terminologii.

Poslední úprava: Filip Vladimír (11.03.2025)
Studijní prerekvizity -

Nejsou.

Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
 
VŠCHT Praha