|
|
|
||
Zbožíznalecký popis jednotlivých druhů a skupin potravinářských surovin a výrobků (obiloviny, luštěniny, olejnatá semena, mlýnské výrobky z obilovin a luštěnin, pekařské výrobky, těstoviny, cukr a další sladidla, čokoláda, cukrovinky, škrob a výrobky ze škrobu, tuky a oleje a výrobky z nich, ovoce a zelenina a výrobky z nich, okopaniny, houby, droždí, mléko a mléčné výrobky, vejce, maso a masné výrobky, ryby, drůbež, zvěřina, nápoje, káva, čaj, koření, biopotraviny) včetně jejich kvalitativních znaků, významu v lidské výživě a popisu hlavních organoleptických vad a případných způsobů falšování.
Poslední úprava: Doležal Marek (31.01.2025)
|
|
||
Písemná zkouška.
Poslední úprava: Doležal Marek (31.01.2025)
|
|
||
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Doležal Marek (31.01.2025)
|
|
||
1. Úvod do předmětu a organizace výuky 2. Maso a masné výrobky 3. Ryby a další vodní živočichové (a výrobky z nich); vejce a výrobky z nich 4. Mléko a mléčné výrobky 5. Jedlé tuky a oleje 6. Ovoce a výrobky z ovoce; houby; droždí 7. Zelenina a výrobky ze zeleniny; brambory a výrobky z nich 8. Pekařské a cukrářské výrobky (a těsta); těstoviny 9. Mlýnské produkty z obilovin; škrob a výrobky z něj; luštěniny a výrobky z nich; olejnatá semena 10. Koření; jedlá sůl; ochucovadla; hořčice; ocet 11. Sladidla; med; cukrovinky; čokoláda; kakao 12. Nealkoholické nápoje; káva, čaj a kávoviny 13. Alkoholické nápoje 14. Typy potravin jdoucí napříč komoditami (= zmrazené potraviny, potraviny určené pro zvláštní výživu, …) a doplňky stravy Poslední úprava: Doležal Marek (31.01.2025)
|
|
||
http://www.zakonyprolidi.cz/ http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://web.vscht.cz/~reblovaz/
Poslední úprava: Doležal Marek (31.01.2025)
|
|
||
Studenti budou umět: Třídění jednotlivých druhů potravinářských výrobků a související terminologii. Základní složení jednotlivých druhů a skupin potravinářských výrobků a jejich význam ve výživě. Základní požadavky na jakost jednotlivých skupin potravinářských výrobků, jejich hlavní vady a nejčastější způsoby falšování. Poslední úprava: Doležal Marek (31.01.2025)
|
|
||
Nejsou vyžadovány Poslední úprava: Doležal Marek (31.01.2025)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |