Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (22.01.2018)
Cílem tohoto předmětu je seznámit studenty s celým analytickým porocesem: počínaje výběrem hodnocených parametrů (stanovovaných analytů, v případě že úkol je analytické laboratoři zadán obecně, například jako kontrola jakosti vybrané komodity na českém trhu), přes výběr analytické metody a její validaci, … až po relevantní vyvození závěrů plynoucích ze získaných analytických dat (tj. základní statistické zpracování analytických výsledků).
K dosažení tohoto cíle řeší nejprve jednotlivé pracovní skupiny laboratorní projekty zaměřené vždy především na jednu z částí analytického procesu (tj. například především na validaci analytické metody). V rámci následných prezentací pak jednotlivé pracovní skupiny seznámí ostatní studenty se svými výsledky (ale také s postupem řešení zadaného úkolu a příslušnými teoretickými znalostmi).
Klasifikace předmětu je odvozena především od vypracování zápočtového (individuálního) domácího úkolu (projektu), kdy jednotliví studenti řeší úkol (příklad apod.), který nebyl součástí jejich laboratorního projektu (tj. byl součástí laboratorního projektu jiné pracovní skupiny).
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
The aim of this subject is to explain to students whole analytical procedure in general. Analytical procedure includes at the first step selection of relevant parameters (e.g. analytes which should be determined, in case of concrete task is not assigned to the analytical laboratory, e.g. as a quality control of the selected commodity on the Czech market - without any specification) which are using for achieving the analytical tasks (quality evaluation). The second step represents the selection of siutable analytical methods and validation procedure and third step is the data processing (i.e.basic statistical processing of analytical results) and providing relevant conclusions.
To achieve of this goal, the individual working groups firstly solve laboratory projects focused always on only one of the parts of the analytical process (for example, the validation of the analytical method). As part of subsequent presentations, the individual working groups will informed other students with their results (but also with the process of solving the assigned task and with relevant theoretical knowledge).
Classification of the subject is mainly based on the elaboration of a individual homework (project), where individual students solve a task (example etc.), that was not part of their laboratory project (i.e. it was part of a laboratory project of another working group).
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Studenti budou umět:
Pod vedením realizovat všechny etapy, z nichž sestává celý analytický proces realizovaný v potravinářské analytické laboratoři (= od zadání úkolu analytické laboratoři a související specifikace daných analytů, až po vyhodnocení výsledků a vyvození relevantních závěrů).
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Students will be able to:
Under the leadership to realize all the stages of the entire analytical process carried out in the laboratory of food analysis (from the assignment of the task to analytical laboratory and the related specifications of the analytes, to the evaluation of the results and to provide of the relevant conclusions).
Literatura -
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Vzhledem k charakteru tohoto předmětu si potřebnou literaturu (zejména platné legislativní předpisy, technické normy a další materiály - podle konkrétně zadaných dílčích úkolů) musí studenti vyhledat sami.
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Due to the nature of this subject, the students have to find out the necessary literature (especially the valid legislation, technical standards and other materials - according to the specific assigned tasks) by themselves.
Studijní opory -
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (22.01.2018)
http://www.zakonyprolidi.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://web.vscht.cz/~reblovaz/
Poslední úprava: Réblová Zuzana doc. Ing. Ph.D. (22.01.2018)
http://www.zakonyprolidi.cz/
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://web.vscht.cz/~reblovaz/
Požadavky ke kontrole studia -
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Závěrečné individuální projekty (domácí ukoly) se vztahují vždy k jedné z následujícich oblastí analytického procesu:
výběr hodnocených parametrů při kontrole jakosti vybrané potravinářské komodity, a to především v návaznosti na platnou legislativu
výběr analytické metody pro stanovení daného analytu
validace analytických metod
základní statistické zpracování výsledků analytických rozborů
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
Final individual projects (homeworks) are related to one of the following areas of the analytical process:
Selection of the evaluated parameters in the quality control of the selected food commodity, mainly in connection with the valid legislation
Selection of the analytical method for determining the analyte
Validation of analytical methods
Basic statistical processing of the data obtained from analyzes
Sylabus -
Poslední úprava: Hrbek Vojtěch Ing. Ph.D. (24.01.2018)
1. Úvod, cíl předmětu, organizační záležitosti, bezpečnost práce, zadání laboratorních projektů jednotlivým pracovním skupinám.
2. - 9. Řešení zadaných laboratorních projektů jednotlivými pracovními skupinami.
10. Obhajoby laboratorních projektů jednotlivých pracovních skupin I.
11. Obhajoby laboratorních projektů jednotlivých pracovních skupin II.