Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Náplní předmětu je přehled a interpretace markerů, které umožňují určit nutriční stav klienta a navrhovat opatření v dietě, případně nutriční podporu. Součástí jsou i kazuistiky charakterizující dopady neadekvátních hodnot. Druhá část předmětu je věnována možnostem a úskalím práce s databázemi složení potravin.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
The content of the course is an overview and interpretation of markers that allow you to determine the nutritional status of the client and propose changes in the diet, or nutritional support. Case studies characterizing the impacts of inadequate values are also included. The second part of the course is devoted to the possibilities and pitfalls of working with food composition databases.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Studenti budou umět:
Charakterizovat význam a omezení biochemických parametrů sloužících k posouzení nutričního stavu
Charakterizovat význam a omezení antropometrických a dalších neinvazivních parametrů sloužících k posouzení nutričního stavu
Kriticky posoudit využití různých databází pro hledání informací o složení potravin
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Students will be able to:
Characterize the importance and limitations of biochemical parameters used to assess nutritional status
Characterize the importance and limitations of anthropometric and other non-invasive parameters used to assess nutritional status
Critically assess the use of various databases to search for food composition information
Literatura -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Z: Hloch O.: Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. Grada Publishing, Praha, 2018. ISBN 978-80-271-0311-9
Z: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
D: Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa. Current Media, Praha, 2016; ISBN: 978-80-88129-03-5
D: Kohout P. a kol.: Klinická výživa. Galén, Praha, 2021; ISBN 978-80-7492-555-9
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
R: Hloch O.: Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. Grada Publishing, Praha, 2018. ISBN 978-80-271-0311-9
Z: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
A: Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa. Current Media, Praha, 2016; ISBN: 978-80-88129-03-5
A: Kohout P. a kol.: Klinická výživa. Galén, Praha, 2021; ISBN 978-80-7492-555-9
Studijní opory -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (17.11.2021)