Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Náplní předmětu je přehled fyziologických dějů v organismu, které mají příčinnou nebo důsledkovou souvislost s výživou člověka. První část shrnuje poznatky o trávení a resorpci jednotlivých živin, funkci trávicího traktu, vylučování odpadních produktů a energetické a látkové bilanci. Obecná část se soustředí poruchy příjmu potravy, alternativní výživové směry a nutriční epidemiologii.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
The content of the course is an overview of physiological processes in the body that have a causal or consequential connection with human nutrition. The first part summarizes the knowledge about digestion and resorption of individual nutrients, the function of the digestive tract, the excretion of waste products and energy and nutrient balance. The general part focuses on eating disorders, alternative diets and nutritional epidemiology.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Studenti budou umět:
Charakterizovat funkce jednotlivých orgánů a soustav v organismu v souvislosti s výživou
Charakterizovat význam a funkci trávicího traktu a souvisejících orgánů
Charakterizovat základní parametry energetické bilance a látkových bilancí
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Students will be able to:
Characterize the functions of individual organs and systems in the body in connection with nutrition
Characterize the importance and function of the digestive tract and related organs
Characterize the basic parameters of energy balance and substance balances
Literatura -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Z: Hloch O.: Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. Grada Publishing, Praha, 2018. ISBN 978-80-271-0311-9
D: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6
D: Rokyta R.a kol. Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4867-2
Z: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7
D: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2012. ISBN 978-80-247-3555-9
D: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 10. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2015. ISBN 978-80-7345-456-2
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
A: Hloch O.: Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. Grada Publishing, Praha, 2018. ISBN 978-80-271-0311-9
R: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6
R: Rokyta R.a kol. Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4867-2
A: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7
R: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2012. ISBN 978-80-247-3555-9
R: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 10. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2015. ISBN 978-80-7345-456-2
Studijní opory -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (17.11.2021)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků)
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
V rozsahu sylabu
Sylabus -
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2024)
1.Exkurze do historie – pohled na zdravou výživu očima staletí
2.Makro- a mikronutrienty I (proteiny, lipidy, sacharidy, voda. minerální látky, stopové prvky)
3.Makro- a mikronutrienty II (základy intermediálního metabolismu)
4.Látková a energetická bilance; biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie)
5.Anatomie a funkce trávicího traktu I (anatomie a funkce GIT)
6.Anatomie a funkce trávicího traktu II (Žlázy spjaté s trávící soustavou, játra, pankreas; Detoxikační mechanismy; Vylučování látek z těla, ledviny)
7.Střevní mikrobiom a jeho příspěvek (nejen) k trávení
8.Regulace příjmu potravy
9.Poruchy příjmu potravy
10.Alternativní způsoby výživy, reduktariánské diety, potravinové skupiny, výživové dávky, výživa specifických skupin populace. Dietoterapie
11.Vybrané hygienické aspekty výživy. Alergie z potravin
12.Metabolický výzkum – výživa očima vědy
13.Nutriční epidemiologie
14.Výživa „očima“ planety (udržitelnost, nové zdroje potravin).
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (18.04.2024)
1. Excursion into history - a look at healthy nutrition through the eyes of centuries
2. Macro- and micronutrients I (proteins, lipids, carbohydrates, water, minerals, trace elements)
3. Macro- and micronutrients II (basics of intermediate metabolism)
4. Nutrient and energy balance; biological and energy value of diet; methods of determining energy demand (calculations, direct and indirect calorimetry)
5. Anatomy and function of the digestive tract I (anatomy and function of the GIT)
6. Anatomy and function of the digestive tract II (Glands connected to the digestive system, liver, pancreas; Detoxification mechanisms; Excretion of substances from the body, kidneys)
7. Intestinal microbiome and its contribution (not only) to digestion
8. Regulation of food intake
9. Eating disorders
10. Alternative ways of nutrition, reductarian diets, food groups, nutritional requirements, nutrition of specific population groups. Diet therapy
11. Selected hygienic aspects of nutrition. Food allergies
12. Metabolic research - nutrition through the eyes of science
13. Nutritional epidemiology
14. Nutrition through the "eyes" of the planet (sustainability, new food sources).
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Biologie
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Biology
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Prerekvizita: Biologie
Korekvizita: Výživa člověka
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Prerequisite: Biology
Co-requisite: Human Nutrition
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Forma zakončení předmětu: ústní zkouška
Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování ústní zkoušky
Poslední úprava: Pulkrabová Jana prof. Ing. Ph.D. (16.11.2021)
Course completion form: oral exam
Course completion conditions: Successful completion of the oral exam
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi