|
|
|
||
Náplní předmětu je přehled fyziologických dějů v organismu, které mají příčinnou nebo důsledkovou souvislost s výživou člověka. První část shrnuje poznatky o trávení a resorpci jednotlivých živin, funkci trávicího traktu, vylučování odpadních produktů a energetické a látkové bilanci. Obecná část se soustředí poruchy příjmu potravy, alternativní výživové směry a nutriční epidemiologii.
Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Studenti budou umět: Charakterizovat funkce jednotlivých orgánů a soustav v organismu v souvislosti s výživou Charakterizovat význam a funkci trávicího traktu a souvisejících orgánů Charakterizovat základní parametry energetické bilance a látkových bilancí Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Forma zakončení předmětu: ústní zkouška Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování ústní zkoušky Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Z: Hloch O.: Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. Grada Publishing, Praha, 2018. ISBN 978-80-271-0311-9 D: Lukáš K., Žák A. Gastroenterologie a hepatologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1787-6 D: Rokyta R.a kol. Fyziologie a patologická fyziologie pro klinickou praxi. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4867-2 Z: Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2016. ISBN 978-80-247-4271-7 D: Silbernagl S., Lang F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Publishing a.s., Praha, 2012. ISBN 978-80-247-3555-9 D: Vokurka M. a kol. Velký lékařský slovník. 10. Aktualizované vydání, Maxdorf, Praha, 2015. ISBN 978-80-7345-456-2 Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
V rozsahu sylabu Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
1. Exkurze do historie – pohled na zdravou výživu očima staletí 2. Makro- a mikronutrienty I (proteiny, lipidy, sacharidy, voda. minerální látky, stopové prvky) 3. Makro- a mikronutrienty II (základy intermediálního metabolismu) 4. Látková a energetická bilance; biologická a energetická hodnota stravy; metody stanovení energetické potřeby (výpočty, přímá a nepřímá kalorimetrie) 5. Anatomie a funkce trávicího traktu I (anatomie a funkce GIT) 6. Anatomie a funkce trávicího traktu II (Žlázy spjaté s trávící soustavou, játra, pankreas; Detoxikační mechanismy; Vylučování látek z těla, ledviny) 7. Střevní mikrobiom a jeho příspěvek (nejen) k trávení 8. Regulace příjmu potravy 9. Poruchy výživy 10. Potravinové alergie a intolerance 11. Nutriční epidemiologie 12. Alternativní způsoby výživy 13. Nové zdroje potravin 14. Udržitelná dieta
Poslední úprava: Vlčková Martina (30.01.2024)
|
|
||
https://webpath.med.utah.edu/HISTHTML/ANATOMY/ANATOMY.html https://www.anatomyatlases.org/HumanAnatomy/CrossSectionAtlas.shtml http://www.meddean.luc.edu/lumen/meded/medicine/pulmonar/pd/contents.htm https://emedicine.medscape.com/gastroenterology https://www.cgs-cls.cz/ https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders Poslední úprava: Pulkrabová Jana (17.11.2021)
|
|
||
Biologie Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
|
||
Prerekvizita: Biologie Korekvizita: Výživa člověka Poslední úprava: Pulkrabová Jana (16.11.2021)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |