PředmětyPředměty(verze: 965)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Suroviny z obnovitelných zdrojů - B342002
Anglický název: Raw materials from Sustainable Sources
Zajišťuje: Ústav chemie přírodních látek (342)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2021
Semestr: letní
Body: letní s.:3
E-Kredity: letní s.:3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Wimmer Zdeněk prof. Ing. DrSc.
Záměnnost : N342002
Anotace -
Předmět je zaměřen na výuku možností využití surovin z obnovitelných zdrojů v organické a farmaceutické syntéze a v potravinářské výrobě. Předmět také představuje alternativní způsoby přípravy či výroby chemických a farmaceutických surovin, dnes běžně získávaných z ropy, z obnovitelných zdrojů. Předmět se zaměřuje na vybrané spektrum přírodních surovin, především na sacharidy a tuky, zatímco ostatním surovinám z obnovitelných zdrojů se věnuje pouze okrajově. Jelikož součástí předmětu jsou i sladké a hořké sloučeniny, jedním tématem předmětu jsou i přírodní a syntetická intenzivní sladidla.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Využít surovin z obnovitelných zdrojů pro syntézu látek a surovin dnes běžně získávaných z ropy

Navrhnout syntézu běžných surovin alternativními způsoby

Využít obnovitelných zdrojů pro získání či výrobu potravinářských doplňků či farmaceutických a jiných chemických surovin

Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta)

Písemná a ústní zkouška.

Poslední úprava: Wimmer Zdeněk (01.03.2018)
Literatura -

Povinná:

  • Monosacharidy, Staněk, Jaroslav, 1960
  • Oligosacharidy, Staněk, Jaroslav, Černý, Miloslav, Pacák, Josef, 1962
  • The Polysaccharides, Aspinall, Gerald O, 1983
  • Carbohydrate chemistry, Davidson, Eugene A., 1967
  • Natural Products from Plants, Kaufman, P.B., Cseke, L.J., Warber, S., Duke, J.A., 1999
  • Angewandte Chemie International Edition, Metzger J. O. a spol., 2000
  • Angewandte Chemie International Edition, Schmid R. D., Verger R., 1998

Poslední úprava: Wimmer Zdeněk (27.06.2024)
Sylabus -

1. Úvod k předmětu, obnovitelné zdroje energie, definice tuků a sacharidů, výskyt

2. Přírodní sladidla (sacharosa, glukosa, fruktosa, alditoly) a přírodní intenzivní sladidla; přehled nejdůležitějších synthetických sladidel, teorie sladké chuti

3. Chemické transformace sacharosy

4. Biochemické transformace sacharosy

5. Využití glukosy

6. Využití fruktosy

7. Celulosa: výroba a použití

8. Průmysl etherů a esterů celulosy

9. Škrob, modifikace, využití

10. Chitin, pektiny, hemicelulosy

11. Gumy a slizy

12. Glykogen a některé minoritní polysacharidy; lignin: výroba, použití

13. Mastné kyseliny a jejich přírodní deriváty: synthetické využití (část 1)

14. Mastné kyseliny a jejich přírodní deriváty: synthetické využití (část 2)

Poslední úprava: MORAVCOJ (27.02.2018)
Studijní opory -

Poznámky k přednáškám

Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
Studijní prerekvizity -

Organická chemie I nebo Organická chemie A nebo Bioorganická chemie přírodních látek

Poslední úprava: MORAVCOJ (27.02.2018)
 
VŠCHT Praha