Cílem předmětu je seznámit studenty se základy systému bezpečnosti a kvality potravin. V rámci předmětu budou
seznameni s legislativními požadvky a principy systému kritických kontrolních bodů (HACCP) a požadavky dalších
norem uplatňujících se v managementu bezpečnosti potravin. Při výuce a praktických úkolech si studenti osvojí
postupy zavádění systémů HACCPa programu nezbytných předpokladů u provozovatelů potravinářských podniků.
Seznámí se s tvorbou dalších dokumentů: Provozní a Sanitační řád.
Poslední úprava: Krátká Jana (17.02.2023)
Literatura
Povinná:
. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin
. 2004, s., §, odst. , 852.
. Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicích. 2022, s., §, odst. , 2022/C 355/01.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.09.2024)
Sylabus
1. Zaklady systémů bezpečnosti a kvality potravin 2. Systém a Příručka HACCP 3. Programy nezbytných předpokladů, zaklady sprabné výrobní a hygienické praxe. Provozní a sanitační řád.