Předmět je zaměřen na funkční vlastnosti, metabolismus a genetiku bakterií mléčného kvašení (BMK), pokroky a trendy v zákysových kulturách pro mlékárenské fermentace, na nové a budoucí využití BMK v potravinářství, kosmetice a v preventivní medicíně a na metody selektivního stanovení BMK ve směsích.
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Subject is focused on functional properties, metabolism and genetics of lactic acid bacteria (LAB), progress and trends in dairy starter cultures, new and future applications of LAB in food production, cosmetics and preventive medicine and on the methods of selective enumeration of LAB in mixtures.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Studenti budou znát:
• nové poznatky o funkčních vlastnostech BMK, o jejich metabolitech a obranných mechanismech vůči bakteriofágům,
• možné způsoby potravinářských a nepotravinářských aplikací BMK,
• metody kontroly stability BMK v produktech.
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Students will be able to use:
• new information concerning functional properties of LAB, their metabolites and their defense mechanisms against bacteriophages,
• possible food and non-food applications of LAB,
• control methods of LAB stability in products.
Literatura -
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Lahtinen S., Ouwehand A.C., Salminen S., von Wright A.: Lactic Acid Bacteria, Microbiological and Functional Aspects, 4th ed., CRC Press, Boca Raton, London, New York, 2012.
Mozzi F., Raya R.R., Vignolo G.M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria, Novel Applications, Wiley-Blackwell, Singapore 2010.
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Lahtinen S., Ouwehand A.C., Salminen S., von Wright A.: Lactic Acid Bacteria, Microbiological and Functional Aspects, 4th ed., CRC Press, Boca Raton, London, New York, 2012.
Mozzi F., Raya R.R., Vignolo G.M.: Biotechnology of Lactic Acid Bacteria, Novel Applications, Wiley-Blackwell, Singapore 2010.
Studijní opory -
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Samostudium původních vědeckých pramenů.
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Self-study of scientific literature.
Sylabus -
Poslední úprava: TAJ322 (09.11.2015)
• Charakteristika jednotlivých druhů BMK, aktuální taxonomie a bezpečnost.
• Metabolismus BMK a jeho regulace (sacharidy, EPS, proteolýza a katabolismus aminokyselin, citráty, antimikrobiálně a antivirově aktivní metabolity).
• Bakteriofágy BMK, obranné mechanismy BMK.
• Genetika BMK, vlastnosti vybraných geneticky modifikovaných kmenů BMK.
• Funkční vlastnosti BMK -probiotika, prebiotika, synbiotika.
• Nové aplikace BMK v potravinářství (produkce biologicky aktivních látek -vitaminů, bioaktivních peptidů).
• Aplikace BMK pro modulaci střevní mikroflóry (střevního imunitního systému), transformace cholesterolu, prevenci urovaginálních a respiračních infekcí.
• Klasické a molekulárně biologické metody stanovení BMK ve směsích.
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
• Characteristics of particular species of LAB, actual taxonomy and safety.
• Metabolism of LAB and its regulation (saccharides, EPS, proteolysis and amino acid catabolism, citrates, antimicrobially and antivirally active metabolites).
• Bacteriphages of LAB, defense mechanisms of LAB.
• Genetics of LAB, properties of chosen genetically modified LAB strains.
• Functional properties of LAB - probiotics, prebiotics, synbiotics.
• New applications of LAB in food processing (production of biologically active compounds-vitamines, bioactive peptides).
• LAB applications for gut microbiota modulation (gut immune system modulation), cholesterol transformations, preventive treatment of urovaginal and respiratory infections.
• Plate count and molecular-biologic methods of LAB estimation in mixtures.
Vstupní požadavky -
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Magisterský studijní program chemie, potravinářské chemie nebo potravinářské technologie.
Poslední úprava: TAJ322 (05.11.2015)
Magister study programme of chemistry, food chemistry or food technology.