V rámci předmětu kvalita potravinářských surovin budou posluchači seznámeni se základními kvalitativními
parametry jednotlivých potravinářských surovin a to jak rostlinnými, tak živočišnými. V případě rostlinných surovin
bude diskutována kvalita obilovin, pseudoobilovin, okopanin, cukrodárných plodin, olejnin, luštěnin a chmele.
Důraz bude ovšem kladen na kvalitu ovoce a zeleniny včetně posklizňové fyziologie a jednotlivých způsobů
skladování. Diskutována bude i problematika jednotlivých vad ovoce a zeleniny. V rámci studia surovin
živočišného původu (maso, vejce, mléko, med) budou diskutovány intravitální a vnější vlivy na kvalitu těchto
živočišných produktů. Pozornost bude také věnována otázkám zdraví a pohody zvířat. Posluchači budou také
seznámeni s vybranými legislativními požadavky a zemědělskými standardy.
Poslední úprava: PIPEKP (20.10.2015)
In the context of the subject of the quality of the food raw materials will be listeners familiar with the basic qualitative parameters of individual food raw materials and how to plant and animal. In the case of vegetable raw materials will be discussed the quality of cereals, root crops, pseudocereals, cukrodárných crops, oilseeds, pulses and hops. Emphasis will be placed on the quality of fruit and vegetables, including postharvest Physiology and the various ways of storage. The issue will also be discussed by the various defects of fruits and vegetables. Within the study of raw materials of animal origin (meat, eggs, milk, honey) will be discussed intravitální and external influences on the quality of animal products. Attention will also be paid to issues of health and wellfare of the animals. The students will also be introduced to selected legislative requirements and agricultural standards.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: PIPEKP (20.10.2015)
Studenti budou umět:
• přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu
• základního přehledu v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin
• schopnosti posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl
• znalosti o zbožíznalství vybraných potravinářských suro
Poslední úprava: PIPEKP (20.10.2015)
Students will be able to: overview of food raw materials of plant and animal origin, the basic overview in the area of production and safety of food raw materials, the ability to assess the quality of the food raw materials for the food industry knowledge of goods selected food raw materials
Literatura -
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (11.09.2023)
Petr J., Louda F.: Produkce potravinářských surovin, VŠCHT, Praha, 1998, ISBN 80-7080-332-0
Simeonovová J. et al.: Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, MZLU v Brně, 2001, 80-7157-405-8
Prugar J. et al.: Kvalita rostlinných surovin, VÚPS, Praha, 2008, 978-80-86576-28-2
Pipek P.: Technologie masa I. 4.přepr. vydání, Kostelecké uzeniny. Praha 1995, 334 s. ISBN 80-7080-174-3
Poslední úprava: Rajchl Aleš doc. Ing. Ph.D. (11.09.2023)
Petr J., Louda F.: Produkce potravinářských surovin, VŠCHT, Praha, 1998, ISBN 80-7080-332-0
Simeonovová J. et al.: Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů, MZLU v Brně, 2001, 80-7157-405-8
Prugar J. et al.: Kvalita rostlinných surovin, VÚPS, Praha, 2008, 978-80-86576-28-2
Pipek P.: Technologie masa I. 4.přepr. vydání, Kostelecké uzeniny. Praha 1995, 334 s. ISBN 80-7080-174-3
Sylabus -
Poslední úprava: PIPEKP (20.10.2015)
1. Význam a postavení zemědělství a potravinářského průmyslu