|
|
|
||
Charakteristika oboru a jeho aplikace v technologiích. Charakter stavby buněk, morfologie, chemické složení buněk, systematické členění bakterií a hub. Základy růstu, dělení a rozmnožování mikroorganismů, výživa a metabolismus mikroorganismů, genetika a variabilita mikroorganismů. Vztah mezi mikroorganismy a jejich prostředím, indikátory ekologického znečištění vod. Přehled mikrobiologického vyšetřování různých typů vzorků. Základy mikroskopické analýzy a přípravy preparátů, charakter prostředí laboratoře a jednotlivé metodiky detekce mikroorganismů. Hygienické indikátory jakosti vod a jejich význam pro člověka v souladu s platnou legislativou.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Specifikovat obor mikrobiologie, mikroorganismy (viry, bakterie, mikromycety). Aplikovat jednotlivé metody odběru vzorků, a následně mikrobiologické metody zkoumání a vyhodnocování. Využít znalostí o bioindikátorech k hodnocení technologií (vodárenství, čistírenství, užitkové vody). Pracovat s mikroskopem a preparáty. Provádět kultivační stanovení vybraných a indikátorových mikroorganismů.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
Účast na přednáškách je žádoucí, alespoň 80%. 100% účast na cvičeních, odevzdání protokolu po kontrole vyučujícím. Na základě odevzdání a formy zpracování protokolu udělení zápočtu. Po udělení zápočtu, možnost zápisu na termín zkoušky. Zkouška ústní formou přezkoušení znalostí z celého předmětu, teoretické i praktické zkušenosti. Poslední úprava: Říhová Ambrožová Jana (24.01.2018)
|
|
||
Povinná:
Doporučená:
Poslední úprava: Říhová Ambrožová Jana (09.07.2024)
|
|
||
Posluchač je seznámen na teoretické úrovni s oborem mikrobiologie a dále pak jeho aplikací v technologiích. Součástí výuky jsou cvičení v laboratoři, rozpis úloh je následující: BOZP, příprava kultivačních půd (variabilně, např. AKE, nalití na misky), očkování na/do půdy, otisk či spad na půdu (aplikace na 24 h ve zvoleném prostředí), ředění vzorků (1:10), kultivace (variabilně, dle zvoleného indikátorového organismu, např. koliformni bakterie, E.coli apod.), barvicí techniky (gramovo barvení u bakterií), mikroskopování, pozorování obarveného preparátu plísní v laktofenolu z otisku či spadu na půdu. Poslední úprava: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
Studium sylabů z jednotlivých přednášek, doporučené literatury, osvojení znalostí a kontrola přezkoušením ústně. Účast na cvičeních povinná, odevzdání protokolu a jeho zhodnocení. Aktivní zapojení do chodu cvičení, zajištění reálných vzorků. Poslední úprava: Říhová Ambrožová Jana (23.01.2018)
|
|
||
1. Charakter oboru mikrobiologie 2. Nebuněčné organismy 3. Buněčné organismy, gramnegativní bakterie 4. Buněčné organismy, grampozitivní bakterie 5. Mikromycety 6. Mikroorganismy v prostředí, biocenózy a ekologické vztahy 7. Růst, dělení a reprodukce živých soustav 8. Výživa a metabolismus mikroorganismů, fyziologické skupiny 9. Molekulární biologie, genetika a variabilita 10. Mikrobiologie pitné vody, indikace hygienické závadnosti 11. Mikroorganismy užitkových vod 12. Mikroorganismy v čistírenských procesech 13. Metody a nástroje hodnocení v praxi (odběry vzorků, příprava, stanovení) 14. Legislativa, správná laboratorní praxe Poslední úprava: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
http://www.vscht.cz/homepage/tvp/index/studenti/predmety/Mikro_tech_vody Poslední úprava: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
|
||
Žádné. Poslední úprava: Pátková Vlasta (17.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.4 | 10 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.1 | 32 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |