|
|
|
||
Předmět je zaměřen na získání přehledu o technologiích výroby čokolády a cukrovinek. Zahrnuje popis výroby čokolády, čokoládových bonbonů, kakaového prášku, polev a cukrovinek. Zaměřuje se na sledování fyzikálně-chemických dějů probíhajících během těchto výrob. Součástí předmětu je popis podmínek pěstování a historie kakaovníku pravého a ekonomický přehled světových cen používaných surovin. Nedílnou součástí předmětu jsou inženýrské výpočty a stručný přehled analytických metod důležitých pro sledování jednotlivých kroků technologického procesu a kvality výrobku. Poslední úprava: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
Studenti budou umět: vymezit základní jednotkové operace v rámci technologie výroby čokolády a cukrovinek. řídit a optimalizovat podmínky technologických postupů výroby čokolády a cukrovinek. aplikovat základní inženýrské poznatky, jako jsou bilance hmoty a tepla a fázové přechody. Poslední úprava: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
Z: Čopíková J. a kolektiv (2020): Technologie čokolády cukrovinek. Skripta VŠCHT Praha, 130 stran, ISBN 978-80-7592-077-5. Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0. Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2009): Co byste měli vědět o výrobě potravin? Technologie potravin. Key Publishing Ostrava, 550 stran, ISBN 978-80-7418-051-4. D: Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin I. Skripta VŠCHT Praha, 300 stran, ISBN 80-7080-509-9. D: Kadlec P. (editor) (2002): Technologie potravin II. Skripta VŠCHT Praha, 236 stran, ISBN 80-7080-510-2. D: Minifie B. W. (2012): Chocolate, Cocoa and Confectionery: Science and Technology. Springer, 904 stran, ISBN 9401179263. D: Lees R. (2012): Sugar Confectionery and Chocolate Manufacture. Springer-Verlag, 380 stran, ISBN 1468414976. Poslední úprava: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
1. Legislativní požadavky na čokoládu a cukrovinky. 2. Suroviny pro výrobu čokolády a cukrovinek. 3. Charakteristika a pěstování kakaovníku. 4. Posklizňové úpravy kakaových bobů. 5. Přehled technologie čokolády. 6. Výroba kakaové hmoty a čokoládové hmoty. 7. Zušlechťování čokoládové hmoty. 8. Výroba kakaového prášku a polev. 9. Technologie cukrovinek. 10. Odpařování cukrosirupových roztoků. 11. Výroba cukrovinek s amorfními cukry. 12. Výroba cukrovinek s krystalickými cukry. 13. Nutriční hodnota a zdravotní benefity čokolády a cukrovinek. 14. Chemicko-inženýrské výpočty: čokoláda a cukrovinky. Poslední úprava: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Pour Vladimír (27.04.2022)
|
|
||
Chemie potravin Chemické inženýrství I a II, Fyzikální chemie A a B Poslední úprava: Pour Vladimír (27.04.2022)
|