|
|
|
||
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby mléčných výrobků na úrovních dějů chemických a biochemických, mikrobiologických, fyzikálních a inženýrských.
Zahrnuje charakterizaci fyzikálně chemických vlastností mléčné suroviny a uplatnění základních jednotkových operací společných pro různé technologie mléčných výrobků a jejich vliv na změny mléčných surovin a výrobků při zpracování a skladování. Obsahuje rozbor technologií mléčných výrobků, jako jsou konzumní mléko a nápoje, smetany, mražené krémy, máslo a kondenzované a sušené výrobky, jejichž trvanlivost je založena na inženýrských procesech, především tepelném ošetření, zmrazování a dehydrataci. Dále zahrnuje potenciální využití moderních technologií umožňující výrobu nových funkčních potravin.
Poslední úprava: Kubová Petra (01.07.2022)
|
|
||
Studenti budou umět:
Sledovat, řídit a kontrolovat technologii mléčných výrobků na úrovni dějů chemických, mikrobiologických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry. Poslední úprava: Kubová Petra (01.07.2022)
|
|
||
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0 Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava, 494 stran, ISBN 978-80-7418-086-6. D: Bylund G. (1995):Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems AB Lund Sweden, 436 stran.ISBN 9163134276. D: Walstra P., Wouters J. T.M., Geurts T.J.: Dairy science and technology (2nd ed.), CRC Press (Taylor & Francis Group), Boca Raton 2006. Poslední úprava: Štětina Jiří (31.08.2024)
|
|
||
1. Technologicky významné chemické vlastnosti a polydisperzní systém složek mléka. 2. Mikrobiologie mléka a technologicky významné mikroorganismy. 3. Produkce mléka a hodnocení jeho jakosti pro mlékárenské zpracování. 4. Tepelné ošetření mléka, chlazení, termizace, sterilace a UHT ošetření. 5. Využití odstředivek pro separaci složek mléka, Odsmetaňování a standardizace mléka. 6. Další možnosti redukce mikroorganismů, baktofugace a mikrofiltrace. 7. Homogenizace mléka a její technologické využití. 8. Vnitrozávodní doprava mléka. Skladovací a provozní nádrže. Kontrola procesů. 9. Výroba pasterovaného a sterilovaného mléka a smetany. 10. Vlastnosti smetany a její ošetření pro výrobu másla. Fyzikální a biologické zrání smetany. 11. Výroba másla a směsných emulgovaných tuků, jejich vlastnosti a hodnocení. 12. Technologie mražených smetanových krémů, jejich vlastnosti a hodnocení. 13. Odpařování mléka, výroba a hodnocení zahuštěných mléčných výrobků. 14. Sušení mléka a syrovátky. Technologie, vlastnosti a hodnocení sušených mléčných výrobků. Poslední úprava: Kubová Petra (01.07.2022)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/ Poslední úprava: Kubová Petra (01.07.2022)
|
|
||
Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie Chemické inženýrství I a II, Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob. Poslední úprava: Kubová Petra (01.07.2022)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |