Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (23.01.2018)
Historie přípravy stravy. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, vhodné skladování potravin. Změny nutriční, hygienické a senzorické hodnoty při zpracování a skladování potravin. Použití jednotlivých skupin potravin při přípravě pokrmů. Popis a příprava jednotlivých druhů pokrmů (předkrmy, polévky, hlavní pokrmy, deserty, nápoje). Základní gastronomická pravidla. Zahraniční kuchyně. Základy dietního stravování. Samostatný projekt.
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
History of diet preparation. Basic technological procedures of food preparation, suitable storage of food. Changes in nutritional, hygienical and sensory values during food processing and storage. Use of various food groups in food preparation. Description and preparation of individual types of dishes (appetizers, soups, main dishes, desserts, beverages). Basic gastronomic rules. International cuisine. The basics of diet nutrition. Individual project.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Studenti budou umět:
Používat základní technologické postupy při přípravě pokrmů.
Vybírat jednotlivé druhy potravin pro přípravu pokrmů.
Vysvětlit změny nutriční a senzorické hodnoty potravin, ke kterým dochází při skladování a přípravě pokrmů.
Základní principy léčebného stravování.
Vytvořit kazuistiku
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Students will be able to:
Use basic technological procedures for preparing meals.
Select individual types of food to prepare meals.
Explain changes in the nutritional and sensory value of foods that occur when storing and preparing meals.
Basic principles of therapeutic food.
Create a case report
Literatura -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Z: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2012. ISBN 978-80-903820-8-4.
D: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
D: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6.
D: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
Z: Runštuk J. a kol. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5.
Z: Runštuk J. a kol. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9.
D: Svačina Š. a kol. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Z: Velíšek, J, Hajšlová, J. Chemie potravin I, II. Ossis Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
Z: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3.
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
R: Dostálová J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů, Forsapi, Praha, 2012. ISBN 978-80-903820-8-4.
A: Chrpová D. S výživou zdravě po celý rok. Grada Publishing, a. s. Praha, 2010. ISBN 978-80-247-2512-3.
A: Kalač P. Funkční potraviny. DONA s.r.o., České Budějovice, 2003. ISBN 80-7322-029-6.
A: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J., Kohout P. Základy výživy. Svoboda Servis, Praha, 2002. ISBN 80-86320-23-5.
R: Runštuk J. et al. Receptury studených pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-902492-9-5.
R: Runštuk J. et al. Receptury teplých pokrmů. R plus Hradec Králové, 2008. ISBN 978-80-904093-0-9.
A: Svačina Š. et al. Klinická dietologie. Grada Publishing a.s., Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
R: Velíšek, J, Hajšlová, J. Chemie potravin I, II. Ossis Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
R: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011.ISBN 978-80-254-6987-3.
Studijní opory -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (24.01.2018)
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu
Výživa a potraviny (Nutrition and Food), journal (publisher Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
Požadavky ke kontrole studia -
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
V rozsahu sylabu.
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
Within the extent of the syllabus.
Sylabus -
Poslední úprava: Pánek Jan doc. Ing. CSc. (23.01.2018)
1. Terminologie; historie přípravy stravy; změny nutriční a senzorické hodnoty během skladování potravin
2. Základní technologické postupy přípravy pokrmů, změny nutriční a senzorické hodnoty; předběžná příprava, vaření, dušení