|
|
|
||
Kvalita výrobků/služeb je rozhodující pro úspěšnost a důvěryhodnost výrobce/poskytovatele a tím spíše pro jejich uživatele i celou společnost. To zahrnuje i parametry významné pro ochranu zdraví, životního prostředí ale i pro ochranu spotřebitele a tržního prostředí. Stejně jako provozovatelé potravinářských podniků, také zkušební laboratoře musí systémovou péči o kvalitu zahrnout do své strategie a aktivně ji řídit. Znalosti mezinárodně uznávaných systémových požadavků na management kvality a bezpečnosti a pravidel pro jejich využití v praxi patří k základním znalostem na všech manažerských úrovních. Tento předmět má za cíl uvést studenty do problematiky managementu kvality jak při výrobě a distribuci potravin, tak i ve zkušebních a výzkumných laboratořích a dalších testovacích zařízeních, která se zabývají hodnocením kvality a bezpečnosti potravin, krmiv, léčiv, a kontrolou znečištění složek životního prostředí, zejména vody. Součástí předmětu je seznámení s právními a technickými normami nezbytnými pro zajištění kvality a bezpečnosti při výrobě potravin a s postupy, jak tyto požadavky v reálné praxi dosáhnout. V přednáškách a cvičeních jsou prezentovány příklady a případové studie, které se využijí i pro praktické procvičení.
Poslední úprava: Kocourek Vladimír (29.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Poslední úprava: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
|
|
||
Vypracování a prezentace seminární případové studie. Písemný zkouškový test, úspěšná ústní zkouška. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (31.01.2018)
|
|
||
Z: Právní předpisy EU a ČR, technické normy doporučené v přednáškách Z: Koplík R., Poláková Š, Šrámek I.: Vzorkování III - Potraviny, zemědělství a předměty běžného užití. 2 THETA, Český Těšín 2016. ISBN 978-80-86380-80-3. Z: Pokyn Eurachem / CITAC: Průvodce kvalitou v analytické chemii Pomůcka k akreditaci, Barwick (Ed), třetí vydání 2016). ISBN 978-80-86322-10-0. Dostupný z www.eurachem.cz D: B. Magnusson and U. Örnemark (eds.) Eurachem Guide: The Fitness for Purpose of Analytical Methods – A Laboratory Guide to Method Validation and Related Topics, (2nd ed. 2014). ISBN 978-91-87461-59-0. Available from www.eurachem.org. D: Guide to the Expression of Uncertainty in Measurement. ISO, Geneva (1993). (ISBN 92-67-10188-9) (Reprinted 1995: Reissued as ISO Guide 98-3 (2008), also available from http://www.bipm.org as JCGM 100:2008) D: Analytical quality control and method validation procedures for pesticide residues analysis in food and feed. Guidance document SANTE/11312/2021. Available from www.eurl-pesticides.eu/docs/public/N D: IFS Standard for auditing product and process compliance in relation to food safety and quality (version 8), IFS Berlin 2023. Available from www.ifs-certification.com. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Vlčková Martina (30.01.2018)
|
|
||
1. Systémy managementu kvality a bezpečnosti ve výrobě a zkušebních laboratořích, modely managementu (ISO 9001 a 22000, GLP, ISO 17025). 2. Mezinárodní standardizace a zkušebnictví, certifikace výrobků a procesů, inspekce výroby, odpovědnost za výrobek. 3. Základní pojmy a definice používané analytickou laboratoří, přesnost výsledků zkoušek. 4. Výběr, verifikace a validace analytických metod, pracovní charakteristiky, standardizace. 5. Kalibrace, návaznost měření, referenční materiály, nejistoty výsledků měření. 6. Kontrola kvality v analytické laboratoři, statistické nástroje pro řízení kvality (SPC). 7. Audity v systému kvality, řízení dokumentace, nápravná opatření, zlepšování procesů. 8. Mezilaboratorní porovnání, testy způsobilosti, transfer a implementace analytických metod. 9. Vyjadřování a interpretace výsledků zkoušek, hodnocení shody se specifikacemi. 10. Laboratorní informační systémy, ochrana dat, vzorků a důvěrných informací. 11. Vzorkování zemědělských a potravinářských komodit a složek životního prostředí, vzorkovací plány, nejistota vzorkování, statistická přejímka. 12. Správná výrobní a hygienická praxe, analýza rizika a systém kritických bodů (HACCP). 11. Základní výrobní operace a jejich vliv na kvalitu a zdravotní nezávadnost potravin. 13. Integrita v produkci potravin a v laboratorní kontrole; autentikace potravin, falšování. 14. Úřední kontrola potravin, výkon odborného státního dozoru. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (29.01.2018)
|
|
||
e-learning (https://e-learning.vscht.cz/) http://www.cai.cz http://www.eurachem.cz/metodicke-listy.php http://eur-lex.europa.eu/ http://www.szpi.gov.cz/ Poslední úprava: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
|
|
||
Analytická chemie. Analýza potravin a přírodních produktů. Aplikovaná statistika. Potravinářská legislativa. Poslední úprava: Kocourek Vladimír (13.09.2023)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.1 | 3 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 0 | 0 | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 3 | ||
Účast na přednáškách | 0.5 | 14 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.6 | 16 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.6 | 16 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.6 | 18 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |