|
|
|
||
Náplní předmětu jsou základní informace o jednotlivých druzích nutraceutik a funkčních potravin. Pozornost je věnována jejich struktuře, výskytu, biosyntéze a aktivním formám. Diskutována je jejich funkce v organismu, fyziologie a potřeba pro člověka. Pro jednotlivé účinné látky je uvedeno použití ve funkčních potravinách a suplementech, studenti jsou seznámeni se současnou legislativou.
Cílem je naučit studenty kriticky posoudit velké množství multimediálních informací, propagujících různé doplňky stravy či funkční potraviny v návaznosti na reálnou situaci na trhu. Studenti budou seznámeni s aktuálními informacemi o doplňcích stravy a funkčních potravinách, které jsou v současné době akcentovány odborníky a/nebo laickou veřejností, diskutovány budou benefity jednotlivých produktů, podrobně budou také probírána rizika, která mohou být způsobena nadměrnou či nevhodnou konzumací doplňků stravy v současnosti propagovaných na trhu.
Poslední úprava: Schulzová Věra (29.04.2025)
|
|
||
V rozsahu sylabu, účast na přednáškách minimálně 50% Poslední úprava: Schulzová Věra (30.04.2025)
|
|
||
Z: Velíšek J.: The Chemistry of Food. Wiley Blackwell, Oxford, 2014; ISBN 978-1-118-38381-0 Z: Velíšek J., Hajšlová J., Chemie potravin, OSSIS, 2009, ISBN 8086659178, 9788086659176 D: Wildman R.E.C., Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods, CRC Press 2007, Print ISBN: 978-0-8493-6409-9, eBook ISBN: 978-1-4200-0618-6 D: Pathak Y., Handbook of Nutraceuticals Volume I, Ingredients, Formulations, and Applications, CRC Press 2010, Print ISBN: 978-1-4200-8221-0, eBook ISBN: 978-1-4200-8222-7
Poslední úprava: Schulzová Věra (30.04.2025)
|
|
||
Vypracování a obhajoba studentského projektu. Úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky. Poslední úprava: Schulzová Věra (30.04.2025)
|
|
||
1. Úvod Nutraceutika a funkční potraviny, doplňky stravy, potraviny nového typu, definice 2. Legislativa, základní pojmy, označování potravin, zdravotní tvrzení, alergie na potraviny 3. Proteiny 4. Probiotika a prebiotika, funkce ve střevech 5. Sacharidy 6. Minerální látky a stopové prvky 7. Vitaminy rozpustné v tuku, karotenoidy, ubichinony 8. Produkty a intermediáty Maillardovy reakce 9. Glukosinonoláty, fytosteroly 10. Fytoestrogeny 11. Lipidy 12. Hydrofilní vitaminy 13. Ostatní nutraceutika 14. Nanočástice a jejich využití v potravinách
Poslední úprava: Schulzová Věra (29.04.2025)
|
|
||
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm http://www.szpi.gov.cz/ http://www.bezpecnostpotravin.cz/ https://szu.cz/o-szu/ https://www.zakonyprolidi.cz Poslední úprava: Schulzová Věra (30.04.2025)
|
|
||
Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti schopni: Posoudit nutraceutika a funkční potraviny dostupná na trhu a identifikovat biologicky aktivní látky s pozitivním účinkem na lidský organismus v nich obsažené Posoudit zdravotní přínosy a jejich funkci v organismu. Identifikovat případné negativní dopady vysokých dávek na lidský organismus, Argumentovat informace směrem k laické veřejnosti
Poslední úprava: Schulzová Věra (30.04.2025)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0.1 | 2 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 0.9 | 26 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
Účast na seminářích | 0.5 | 14 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |