Váš prohlížeč nepodporuje JavaScript nebo je jeho podpora vypnutá. Některé funkce nemusejí být dostupné.
Laboratoř instrumentálních metod v analýze potravin - M323021
Anglický název:
Instrumental Methods in Food Analysis: Laboratory
Zajišťuje:
Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta:
Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost:
od 2020
Semestr:
zimní
Body:
zimní s.:4
E-Kredity:
zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky:
zimní s.:
Rozsah, examinace:
zimní s.:0/6, KZ [HT]
Počet míst:
neurčen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost:
neomezen
Jazyk výuky:
čeština
Způsob výuky:
prezenční
Úroveň:
Pro druh:
navazující magisterské
Pro tento předmět jsou dostupné online materiály
Anotace -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Cílem tohoto předmětu je studenty v praxi seznámit s jednotlivými analytickými technikami, se kterými se dosud seznamovali formou teoretické výuky. Studenti se v rámci jednotlivých úloh seznámí s moderní instrumentální technikou a jejím využitím v analytické praxi.
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
The aim of this course is to familiarize students in practice with various analytical techniques, which were theoretically lectured in previous courses. The students will learn about the modern instrumental technique and its use in analytical practice in individual exercises.
Výstupy studia předmětu -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Studenti budou umět:
Využívat procvičované chromatografické a další instrumentální techniky v analýze potravin
Navrhnout metodu pro stanovení jednotlivých látek /skupin látek
Optimalizovat podmínky separace a detekce
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Students will be able to:
Utilize exercised chromatographic and other instrumental techniques in food analysis.
Propose a method for the determination of individual substances / groups of substances.
Optimize the conditions for separation and detection.
Literatura -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Z: Studijní materiály k předmětům:
Analytická chemie I - D. Kealey, P. J. Haines: Analytical Chemistry, BIOS Sci. Publ., Oxford 2002, ISBN 1-85996-189-4
Analýza potravin a přírodních produktů - http://web.vscht.cz/hajslovj/AP_sylabus.html
D: http://www.scribd.com/doc/30735048/Food-Analysis-by-HPLC-2ed-Nollet
D: Meyer V., Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley 2010, ISBN-10: 0470682175
D: Weston A., Brown P.R, HPLC and CE: Principles and Practice, Amazon 1997, ISBN-10: 0121366405
D: Pavia D.L., Lapman G.M., Kriz G.S., Vyvyan J.R., Introduction to Spectroscopy, Brooks/Cole, Belmont 2009,ISBN-13: 978-0-495-11478-9
D: Aras N.K., Ataman O.Y., Trace Element Analysis of Food and Diet, RSC, Cambridge, 2006,ISBN 0-85404-576-7
D: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT
D: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT
D: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
R: Study materials for courses:
Analytical Chemistry I - D. Kealey, P. J. Haines: Analytical Chemistry, BIOS Sci. Publ., Oxford 2002, ISBN 1-85996-189-4
Food and Natural Products Analysis - http://web.vscht.cz/hajslovj/AP_sylabus.html
A: http://www.scribd.com/doc/30735048/Food-Analysis-by-HPLC-2ed-Nollet
A: Meyer V., Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley 2010, ISBN-10: 0470682175
A: Weston A., Brown P.R, HPLC and CE: Principles and Practice, Amazon 1997, ISBN-10: 0121366405
A: Pavia D.L., Lapman G.M., Kriz G.S., Vyvyan J.R., Introduction to Spectroscopy, Brooks/Cole, Belmont 2009,ISBN-13: 978-0-495-11478-9
A: Aras N.K., Ataman O.Y., Trace Element Analysis of Food and Diet, RSC, Cambridge, 2006,ISBN 0-85404-576-7
A: Nielsen S.S. (ed.)Food Analysis 4th edition, Springer, 2010, ISBN 978-1-4419-1478-1, e-zdroj VŠCHT
A: Otles S. (ed.), Handbook of Food Analysis Instruments. CRC Press, Boca Raton, USA, 2009, ISBN 9781420045673, e-zdroje VŠCHT
A: Wrolstad R.E. et al., Handbook of Food Analytical Chemistry, Wiley, 2005, ISBN 9780471663782, e-zdroj VŠCHT
Studijní opory -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.sciencedirect.com/science/book/9780121366407
Firemní literatura
http://web.vscht.cz/schulzov/
Poslední úprava: Vlčková Martina Ing. (30.01.2018)
http://eur-lex.europa.eu/cs/index.htm
http://www.sciencedirect.com/science/book/9780121366407
Commercial firm literature
http://web.vscht.cz/schulzov/
Požadavky ke kontrole studia -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
V rozsahu sylabu
Poslední úprava: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
Within the syllabus
Sylabus -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
1. Úvod, organizační záležitosti, bezpečnost práce.
2. Instrumentální metody v analýze potravin
3. Plynová chromatografie
4. Plynová chromatografie (GC/MS I)
5. Plynová chromatografie (GC/MS II)
6. Iontově selektivní elektrody
7. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie
8. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie I (DAD)
9. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie II (elektoechemický detektor)
10. Vysokoúčinná kapalinová chromatografie III (MS)
11. Atomová absorpční spektrofotometrie
12. Infračervená spektrofotometrie
13. Obrazová analýza
14. Elektromigrační metody
Poslední úprava: Schulzová Věra doc. Dr. Ing. (22.01.2018)
1. Introduction, organizational issues, work safety.
2. Instrumental methods in food analysis
3. Gas chromatography
4. Gas chromatography (GC / MS I)
5. Gas chromatography (GC / MS II)
6. Ion-selective electrodes
7. High performance liquid chromatography
8. High Performance Liquid Chromatography I (DAD)
9. High Performance Liquid Chromatography II (Electrochemical Detector)
10. High Performance Liquid Chromatography III (MS)
11. Atomic absorption spectrophotometry
12. Infrared spectrophotometry
13. Image analysis
14. Electromigration methods
Studijní prerekvizity -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Analytická chemie, Laboratoř analýzy potravin a přírodních produktů
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Analytical Chemistry, Food and Natural Products Analysis: Laboratory
Podmínky zakončení předmětu -
--- čeština angličtina
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Absolvované všechny úlohy (s výjimkou maximálně dvou absencí omluvených lékařem), vypracované a odevzdané protokoly
Poslední úprava: Fialová Jana (19.12.2017)
Completed all laboratory tasks (with the exception of a maximum of two absences excused by a doctor), all protocols elaborated and submitted
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi)
4
112
4 / 4
112 / 112