PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Technologie masa I - M324012
Anglický název: Meat Technology I
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2022
Semestr: letní
Body: letní s.:3
E-Kredity: letní s.:3
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:2/0, Zk [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D.
Anotace -
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby masa na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Sledovat, řídit a kontrolovat technologii produkce masa hospodářských zvířat na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Literatura -

Povinná:

  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.

Doporučená:

  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Praha: VŠCHT, 2012, s. ISBN .
  • Pipek, Petr. Technologie masa I. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1993, s. ISBN .

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (31.08.2024)
Sylabus -

1. Přehled a historie zpracování masa, masný průmysl.

2. Definice masa, složení a vlastnosti masa.

3. Produkce jatečných zvířat. Ochrana pohody zvířat, manipulace a svoz jatečných zvířat.

4. Jatečné opracování skotu.

5. Jatečné opracování prasat.

6. Jatečné opracování drůbeže.

7. Zrání masa, posmrtné změny, přeměna jatečně upravených těl na maso, vady masa.

8. Vedlejší živočišné produkty.

9. Vedlejší jatečné produkty – krev, střeva.

10. Vedlejší jatečné produkty – kůže, kosti.

11. Zpracování tukové tkáně.

12. Chlazení a zmrazování masa

13. Bourání masa, výroba výsekového a výrobního masa.

14. Balení masa, výroba mletého masa a masných polotovarů.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Studijní opory

https://e-learning.vscht.cz/

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie.

Chemické inženýrství I a II. Principy úchovy potravin. Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
 
VŠCHT Praha