Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby masa na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
The subject is focused on training of food technologist on the level to be able to combine scientific knowledge of chemical, biochemical, physical and engineering sciences in the branch of meat technology.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
Sledovat, řídit a kontrolovat technologii produkce masa hospodářských zvířat na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Students will be able to:
monitor and control food technology on the level of chemical, physical and engeneering processes and possible nutritional changes to get standard food product; resolve problems in technology;
communicate with process and material engineers.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Literatura -
Povinná:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Doporučená:
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Praha: VŠCHT, 2012, s. ISBN .
Pipek, Petr. Technologie masa I. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1993, s. ISBN .
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (31.08.2024)
R: Hui Y. H.: Handbook of Meat and Meat Processing, CRC Press, 2012, 958 stran, ISBN 978-1-4398-3684-2
Feiner, G. Meat Products Handbook - Practical Science and Technology. Woodhead Publishing, 2006. ISBN 978-1-84-569172-1.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Sylabus -
1. Přehled a historie zpracování masa, masný průmysl.
2. Definice masa, složení a vlastnosti masa.
3. Produkce jatečných zvířat. Ochrana pohody zvířat, manipulace a svoz jatečných zvířat.