PředmětyPředměty(verze: 965)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Technologie masa II - M324013
Anglický název: Meat Technology II
Zajišťuje: Ústav konzervace potravin (324)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2022
Semestr: zimní
Body: zimní s.:3
E-Kredity: zimní s.:3
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:2/0, Z+Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Ševčík Rudolf doc. Ing. Ph.D.
Anotace -
Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů při zpracování masa a výrobě masných výrobků na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

Sledovat, řídit a kontrolovat technologii zpracování masa a produkci masných výrobků na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Literatura -

Povinná:

  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.

Doporučená:

  • Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Praha: VŠCHT, 2012, s. ISBN .
  • Pipek, Petr. Technologie masa II. Praha: Vysoká škola chemicko-technologická, 1994, s. ISBN .
  • Hui Y. H.. Handbook of Meat and Meat Processing. : CRC Press, 2012, 958 s. ISBN 978-1-4398-3684-2.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.09.2024)
Sylabus - angličtina

1. Meat production, overview and distribution of meat products

2. Structure and sustainability of meat products

3. Raw materials for the production of meat products, production meat, calculation of meat content

4. Additives and spices used in the production of meat products

5. Methods and purpose of salting in the production of meat products

6. Grinding and mixing of meat products

7. Punching and shaping of meat products

8. Heat treatment of meat products

9. Smoking of meat products.

10. Drying of meat products

11. Slicing, packaging and distribution of meat products

12. Technology of production of heat-treated meat products

13. Technology of production of durable meat products

14. Technology of canning and semi-canning production

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Studijní opory

https://e-learning.vscht.cz/

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
Studijní prerekvizity -

Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie.

Chemické inženýrství I a II. Technologie masa I. Principy úchovy potravin. Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.

Poslední úprava: Ševčík Rudolf (01.05.2022)
 
VŠCHT Praha