Předmět je zaměřen na přípravu potravinářských technologů, sleduje hlubší pochopení technologických procesů výroby a zpracování minoritních živočišných produktů jako jsou vejce, med, ryby, hmyz a další na úrovních dějů chemických a biochemických, fyzikálních a inženýrských.
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
The subject is focused on training of food technologist on the level to be able to combine scientific knowledge of chemical, biochemical, physical and engineering sciences in the branch processing of minor animal products
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
Sledovat, řídit a kontrolovat technologii produkce minoritních živočišných produktů a výrobků z nich na úrovni dějů chemických, fyzikálních a inženýrských a z hlediska jejich vlivu na stav výrobku včetně případných změn v nutriční hodnotě. Následně řešit provozní odchylku technologických parametrů od požadovaných. Komunikovat s procesními a materiálovými inženýry.
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
Students will be able to:
monitor and control food technology on the level of chemical, physical and engeneering processes and possible nutritional changes to get standard food product; resolve problems in technology;
communicate with process and material engineers.
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
Literatura -
Doporučená:
Simeonovová, J., Míková, K., Kubišová, S., Ingr, I.. Technologie drůbeže, vajec a minoritních živočišných produktů. Brno: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2001, s. ISBN 80-7157-405-8.
Kadlec, Pavel, Melzoch, Karel, Voldřich, Michal. Přehled tradičních potravinářských výrob, technologie potravin. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-145-0.
Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv. Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Ostrava: Key Publishing, 2012, s. ISBN 978-80-7418-086-6.
Volitelná:
Stadelman, William J., Cotterill, Owen J.. Egg science and technology. : , , s. ISBN 978-1-56022-855-4.
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (30.08.2024)
R: Stadelman, W. J., Cotterill, O. J. (1995): Egg Science and Technology. The Haworth Press, Inc., NY, Binghmton, 592 pages. ISBN 978-1-56022-855-4.
R: Panda, H. (2017): Honey Processing and Formulations. (Harvesting, Extraction, Adulteration, Chemistry, Crystallization, Fermentation, Dried Honey, Uses, Applications and Properties). EIRI Board, 276 pages. ISBN 978-93-80772-85-1
Granata, L. A., Flick, G. J., Martin, R. E. (2012): The Seafood Industry: Species, Products, Processing, and Safety. Blackwell Publishing Ltd., United Kingdom, Oxford, 496 pages. ISBN 978-08-13802-58-9.
R: Dossey, A. T., Morales-Ramos, J., Rojas, M. G. (2016): Insect as Sustainable Food Ingredients. Production, Processing and Food Applications. Academic Press, 402 pages. ISBN 978-01-28028-56-8.
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
Sylabus -
1. Produkce vajec – úvod, způsoby chovů nosnic, tvorba vejce.
2. Chemické složení vajec.
3. Funkční a fyzikální vlastnosti vajec.
4. Mikrobiologická bezpečnost vajec, jakost vajec - vnitřní a vnější znaky, hodnocení vajec (legislativa), vady vajec
5. Zpracování vajec – sběr a třídění vajec, balení a označování, skladování vajec, možnosti konzervace celých vajec
6. Zpracování vajec – výroba vaječných hmot, výtluk, pasterace, konzervace vaječných hmot - chlazení, zmrazování, sušení
7. Zpracování vajec – výrobky z vajec (majonézy, omáčky), další možnosti využití vajec - biotechnologie
8. Zpracování zvěřiny – produkce, ošetření ulovených zvířat, farmové chovy
9. Zpracování sladkovodních a mořských ryb, korýšů a měkkýšů – druhy chovu, způsoby lovu/sběru, chlazení, ledování, zmrazování, způsoby zpracování (marinování, uzení, sušení, solení, macerace), formy prodeje, výrobky z ryb
10. Zpracování hmyzu – specifické podmínky produkce, optimalizace technologie chovu, způsoby zpracování, výrobky z hmyzu
11. Zpracování medu – vznik, získávání, zpracování (cezení, ztekucení, pastování), krystalizace medu, skladování
12. Zpracování ostatních včelích produktů - pyl, propolis, mateří kašička, včelí vosk, včelí jed – vznik ostatních včelích produktů, produkce, zpracování, skladování
13. Technologie výroby hotových pokrmů – typy hotových pokrmů, základní technologické operace, průmyslové zpracování
14. Technologie výroby alternativ masa a dalších živočišných produktů
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
1. Egg production – introduction, methods of laying, hens breeds, formation of an egg.
2. Chemical composition of eggs
3. Functional and physical properties of eggs.
4. Microbiological safety off egg, egg quality - internal and external characteristics, evaluation of egg (legislation), egg defects.
5. Egg processing – egg collection and grading, packing and egg labelling, egg storage, the possibility of preserving whole eggs
6. Egg processing – production of egg masses, egg breaking, pasteurization, preservation of egg masses - cooling, freezing, drying
7. Egg processing – egg products (mayonnaise, sauces), other uses of eggs - biotechnology
8. Game processing – hunting and acquisition, treatment of caught animals, game breeding farm
9. Processing of freshwater fish and marine fish, crustaceans and molluscs – types of farming, methods of hunting/collection, cooling, icing, freezing, methods of processing (marinating, smoking, drying, salting, maceration), forms of sale, fish products
10. Processing of insects – specific production conditions, optimization of breeding technology, processing methods, insect products
12. Processing of other bee products - pollen, propolis, royal jelly, beeswax, bee venom - origin of other bee products, production, processing, storage
13. Technology of production of ready meals – types of ready meals, basic technological operations, industrial processing
14. Technology of production of meat alternatives and other animal products
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
Studijní opory -
https://e-learning.vscht.cz/
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
https://e-learning.vscht.cz/
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
Studijní prerekvizity -
Chemie potravin, Biochemie I, Mikrobiologie, Chemické inženýrství I a II, Principy úchovy potravin, Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob.
Poslední úprava: Škorpilová Tereza (29.04.2022)
Food Chemistry, Biochemistry, Microbiology, Food (or Chemical) Engineering; Principles of Food Preservation, Food and Biochemical Process Engineering.