|
|
|
||
Předmět je zaměřen na praktické využití poznatků předmětů potravinářské chemie, technologie a procesů při řešení konkrétních modelových technologických úkolů. V rámci předmětu studenti absolvují formou laboratorních cvičení blokově celkem 6 technologických úloh, z nichž jsou 3 úlohy povinné a 3 úlohy jsou volitelné podle zaměření studentů. Úlohy zahrnují charakterizaci suroviny, sledování průběhu technologického procesu a hodnocení výrobku.
Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Analyzovat složky potravin a potravinářských surovin různými metodami a technikami, jež se uplatňují v provozní praxi. Provést a vyhodnotit technologický pokus zaměřený na sledování vlivu vlastností surovin nebo podmínek procesu zpracování na jakost výrobku. Aplikovat znalosti předmětů potravinářských procesů, chemie a technologie při řešení konkrétních technologických úkolů. Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. Key Publishing Ostrava, 565 stran, ISBN 978-80-7418-145-0 Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. (editoři) a kolektiv (2012): Procesy a zařízení potravinářských a biotechnologických výrob. Key Publishing Ostrava, 494 stran, ISBN 978-80-7418-086-6.
D: Asadi M. (2007): Beet-Sugar Handbook. Willey-Interscience a John Willey and Sons, Inc., Publication. 866 stran. ISBN 0-471-76347-0. D: Minifie B.W.(1999): Chocolate, Cocoa and Confectionery - Science and Technology, Aspen Publishers Inc., ISBN-0-8342-1301-X. D: Bylund G. (1995):Dairy Processing Handbook. Tetra Pak Processing Systems AB Lund Sweden, 436 stran.ISBN 9163134276. D: Bockisch M.(1998): Fats and Oils Handbook. AOCS Press Champaign Ill., 838 stran, ISBN 0-935315-82-9 D: Pipek,P.: Technologie masa I. 4.přepr. vydání, Kostelecké uzeniny. Praha 1995, 334 s. ISBN 890-7080-174-3. D: Pipek,P.: Technologie masa II. 1.ed. Karmelitánské nakladatelství, Praha, 1998, 360 s. ISBN 80-7192-283-8. D: Be-Miller J., Whistler R.(2009): Starch - Chemistry and Technology, Academic Press, 880 stran, ISBN 978-0-12-746275-2 D: Somogyi L.P., Ramaswamy H.S. , Hui Y.H.(1996): Processing Fruits: Science and Technology, Volume 1, Biology principles and applications, Technomic, ISBN1-56676-362-2. D: Somogyi L.P., Ramaswamy H.S. , Hui Y.H.(1996): Processing Fruits: Science and Technology, Volume 2, Major processed products, Technomic, 1996, ISBN 1-56676-383-5. D: Smith D.S., Cash J.N., Nip W.-K., Hui Y.H.(1997): Processing Vegetables: Science and Technology, Technomic, ISBN 1-56676-507-2. Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
|
||
1. Izolace složek potravin membránovými procesy. 2. Kontinuální pasterace a sterilace tekutých výrobků. 3. Měření termopasteračního a termosterilačního režimu u potravin v obalu. 4. Příprava fondánových cukrovinek a jejich analýza. 5. Provozní zkouška hodnocení kvality mouky, těsta a pekařských výrobků. 6. Výroba extrudovaných cereálních potravin 7. Výroba čerstvých sýrů. Výroba jogurtu 8. Lisování rostlinného oleje. 9. Příprava a analýza margarínové emulze. 10. Příprava a analýza kosmetického výrobku nebo tekutého detergentu. 11. Výroba sušených a mražených potravin. Výroba ovocných pomazánek 12. Výroba minimálně opracované zeleniny a ovoce 13. Identifikace falšování výrobků z ovoce a zeleniny 14. Výroba masných výrobků
Poslední úprava: Štětina Jiří (01.02.2018)
|
|
||
E-learning Poslední úprava: Štětina Jiří (01.02.2018)
|
|
||
N321003 Vybrané procesy potravinářských a biochemických výrob N324028 Principy úchovy potravin N352013 Technologie potravin oboru I N352014 Laboratoř oboru Poslední úprava: Hladíková Jana (18.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 4 | 112 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 3 | 84 | ||
7 / 7 | 196 / 196 |