Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (07.11.2012)
Předmět je zaměřen na pochopení jednotkových operací a strojně-technologického vybavení sladařského a pivovarského průmyslu s ohledem na specifické požadavky moderních a energeticky šetrných výrob. Základem jsou principy kinetiky biologických procesů a jejich chemicko-inženýrských způsobů popisu a bilancování. Porozumění souvislostí mezi jednotlivými procesy, aparáty a zařízeními nezbytnými pro jejich provádění je prohloubeno zařazením přednášek věnovaných hygienickým, energetickým a kvalitativním aspektům výrobních procesů.
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (21.08.2013)
The course focuses on the understanding of unit operations and technological equipment of malting and brewing industry with regard to the specific requirements of modern and energy-efficient production. The content is based on the kinetics of biological processes and their chemical engineering description and balancing. Understanding the relationships between processes, apparatuses and equipment necessary for their implementation is deepened by including lectures on hygienic, energy and the qualitative aspects of the production processes.
Výstupy studia předmětu -
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (13.11.2012)
Studenti budou umět:
Popsat a hodnotit jednotlivé operace v pivovarské výrobě z hlediska procesního inženýrství, energetické účinnosti a hygienických aspektů.
Porovnat různá technologická řešení a strojní zařízení pro jednotlivé výrobní úseky a vybrat nejvhodnější podle daných kvalitativních a kvantitativních kritérií.
Klíčovou terminologii potřebnou pro komunikaci s materiálovými, strojními a potrubními inženýry.
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (21.08.2013)
Students will be able to:
Describe and assess individual operations in brewing process in terms of process engineering, energy efficiency and hygienic aspects.
Compare different technological solutions and machinery for various manufacturing segments and choose the most suitable according to specific qualitative and quantitative criteria.
Use the key terminology necessary for communicating with material, mechanical and piping engineers.
Literatura -
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (13.11.2012)
Z:Basařová G.,Šavel J.,Basař P.,Lejsek T.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,9788070807347
Z:Kunze W.,Technology Brewing and Malting,VLB Berlin,2010,9783921690642
D:Bluml S.,Manual of filling technology,Behrs Verlag,Hamburg,2004,3899471970
D:Vojtěch D.,Materiály a jejich mezní stavy,VŠCHT Praha,2010,9788070807415
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (21.08.2013)
R:Basařová G.,Šavel J.,Basař P.,Lejsek T.,Pivovarství:Teorie a praxe výroby piva,VŠCHT Praha,2010,9788070807347
R:Kunze W.,Technology Brewing and Malting,VLB Berlin,2010,9783921690642
A:Bluml S.,Manual of filling technology,Behrs Verlag,Hamburg,2004,3899471970
A:Vojtěch D.,Materiály a jejich mezní stavy,VŠCHT Praha,2010,9788070807415
Studijní opory -
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (13.11.2012)
http://ies.lbl.gov/iespubs/50934.pdf
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (21.08.2013)
http://ies.lbl.gov/iespubs/50934.pdf
Sylabus -
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (09.10.2014)
1.Projektování a výstavba
2.Výroba nealkoholických piv
3.Plnění, uzavírání a etiketování
4.Čištění a sanitace
5.Kontinuální kvašení piva
6.Inženýrské sítě v pivovarech
7.Energetická bilance a úspory energie v pivovaru
8.Provozní automatizace
9.Pivní trh, od globálního k lokálnímu
10.Čisté prostory, návrh a validace
11.Řízení výroby
12.Pivní pěna, vliv surovin a technologie
13.Mechanické míchání a provzdušňování
14.Konstrukční materiály a koroze
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (09.10.2014)
1. Design and construction
2. Production of non-alcoholic beer
3. Filling and closing, labeling
4. Cleaning and sanitation
5. Continuous fermentation of beer
6. Engineering utilities in breweries
7. Energy balance of brewery
8. Operational automation
9. Beer market, from global to local
10. Clean rooms, design and validation
11. Production management
12. Influence of technology and composition of raw materials on beer foam
13. Mechanical agitation and aeration
14. Construction materials and corrosion
Studijní prerekvizity -
Poslední úprava: TAJ319 (15.11.2012)
Sladařství, Chemické inženýrství
Poslední úprava: Brányik Tomáš prof. Ing. Ph.D. (21.08.2013)
Malting Technology, Chemical engineering
Zátěž studenta
Činnost
Kredity
Hodiny
Konzultace s vyučujícími
0.4
10
Účast na přednáškách
1
28
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi