|
|
|
||
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
|
|
||
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
Studenti budou umět: Na základě struktury polysacharidu navrhnout jeho použití v potravinách Samostatně se rozhodnout, který polysacharid je vhodný jako zahušťovadlo, stabilizátor nebo gelotvorný prostředek v potravinách Samostatně zvážit nutriční benefit určitého potravinářského výrobku nebo doplňku Samostatně navrhnout metody, které objasní strukturu polysacharidu |
|
||
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
Z: Stephen A.M., Food Polysaccharides and Their Applications, CRC Press, 2006, 978-0824759223 D: Walter R.H., Polysaccharide Association Structures in Food, CRC Press, 1998, 978-0824701642 |
|
||
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (01.10.2013)
Food Sciences and Technology Abstracts Časopis: Carbohydrate Polymers Časopis: Food Hydrocolloids |
|
||
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (15.11.2012)
1. The future and history of polysaccharides 2. Types of polysaccharides and their sources, structural diversity and conformation of polysaccharides, homo-and heteropolysaccharides, natural polysaccharide complexes with other substances (proteins, polyphenols, metal cations) 3. Biosynthesis and degradation of polysaccharides in plant and animal cells 4. Physiological properties of polysaccharides 5. The structure of polysaccharides, their physical and chemical properties 6. Analysis of polysaccharides, primary structure, determination of linkages and molecular weight 7. Chemical modification of polysaccharides, oligomers � products of their degradation, polysaccharide derivatives containing hydrophobic, hydrophilic and charged groups, complexation and conjugation of polysaccharides and their derivatives with other molecules and metal ions 8. The natural content, nutritional importance and role of polysaccharides in food 9. Application of polysaccharides in foods and their role as thickeners, gelling agents and fillers 10. The role of polysaccharides, their derivatives and oligomers in food supplements 11. The use of polysaccharides, their derivatives and oligomers in other branches of industry (paper and textile, liquid crystals, nanocomposites, biodegradable plastics, agrochemicals, cosmetics, adhesives, explosives and polymers with targeted properties) 12. Sweeteners based on starch (maltodextrins; glucose, maltose and glucose-fructose syrups; crystalline glucose and fructose), their composition and properties 13. Cyclodextrins, their properties and applications 14. Ecological aspects of polysaccharides (renewable energy, flocculants for wastewater cleaning, second-generation biofuels) |
|
||
Poslední úprava: Čopíková Jana prof. Ing. CSc. (01.10.2013)
Biochemie I a II, Organická chemie, Chemie potravin |
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Obhajoba individuálního projektu | 0,5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0,5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1 | 28 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Obhajoba individuálního projektu | 10 |
Zkouškový test | 50 |
Průběžné a zápočtové testy | 20 |