|
|
|
||
Po úvodní instruktáži jsou v pracovních skupinách realizovány předepsané úlohy (vybrané alternativy), ve kterých studenti řeší komplexní úkol zaměřený na analýzu vybrané skupiny sloučenin pomocí moderních analytických postupů.
Poslední úprava: Poustka Jan (14.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Praktickou realizaci moderních analytických postupů včetně vyhodnocení výsledků a jejich interpretace v souladu s požadavky praxe. Poslední úprava: Poustka Jan (14.11.2012)
|
|
||
R: Materiály a návody potřebné pro realizaci jsou předány při zahájení laboratorního cvičení. Poslední úprava: HOLADOVK (16.07.2013)
|
|
||
1. Analýza potravinových aditiv a kontaminantů - uvedení do problematiky. 2. Instruktáž k práci s plynovým chromatografem (GC) vybaveným detektorem elektronového záchytu (ECD), dusíkovým-fosforovým detektorem (NPD), plamenovým-ionizačním detektorem (FID) a hmotnostně-spektrometrickým detektorem (MSD). 3. Instruktáž k práci s kapalinovým chromatografem (LC) vybaveným spektrofotometrickým detektorem (UV/VID) a evaporative light scattering detektorem (ELSD). 4. Instruktáž k práci s kapalinovým chromatografem (LC) vybaveným hmotnostně-spektrometrickým detektorem (MSD). 5. Instruktáž k aplikaci gelové permeační chromatografie (GPC, hydrofobní gel Bio Beads S-X3), adsorpční chromatografie (LSC, Florisil), extrakce na tuhou fázi (SPE), mikroextrakce na tuhou fázi (SPME) a disperzní extrakce na tuhou fázi (QuEChERS). 6. Stanovení volného oxidu siřičitého ve víně titrační metodou. 7. Stanovení antioxidantů v rostlinném oleji metodou GC/FID po GPC přečištění. 8. a) Stanovení sorbové a benzoové kyseliny metodou HPLC/UV po SPE přečištění. b) Stanovení funkčních organických nanočástic s obsahem konzervačních prostředků a vitamínů metodou HPLC/UV s aplikací vylučovací chromatografie (SEC) a metodou UPLC/ELSD. 9. Analýza polárních pesticidů metodou LC/MS. a) Stanovení v hrubých extraktech. b) Stanovení v extraktech přečištěných metodou QuEChERS. c) Stanovení pesticidů na bázi kvartérních amoniových solí. 10. Analýza endogenních a exogenních kontaminantů metodou LC/MS. a) Analýza fusariových mykotoxinů deoxynivalenolu (DON) a zearalenonu v obilovinách. b) Stanovení volného a maskovaného akrylamidu v potravinách. c) Stanovení vybraných perfluorovaných látek. 11. Stanovení polychlorovaných bifenylů ve vepřovém mase metodu GC/ECD po LSC přečištění. 12. Analýza pesticidů metodou SPME/GC/MS. a) Analýza organofosforových pesticidů v rýži. b) Analýza ethylenbis(dithiokarbamátů) v dětské výživě. 13. Stanovení organofosforových pesticidů v rýži metodou GC/NPD po přečištění extrakcí kapalina-kapalina. 14. Zhodnocení laboratoří. Poslední úprava: Poustka Jan (09.12.2012)
|
|
||
Materiály a návody potřebné pro realizaci laboratorních úloh jsou předány při zahájení laboratorního cvičení. Poslední úprava: HOLADOVK (16.11.2012)
|
|
||
Speciální analýza potravin; Chemická bezpečnost potravin Poslední úprava: TAJ323 (23.08.2013)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 3 | 84 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
4 / 4 | 112 / 112 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Protokoly z laboratorních úloh (exkurzí nebo praxí) | 100 |