|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení fyzikálních, chemických a biologických vlastností sacharidů jako skupiny organických sloučenin významných pro živé organismy. Součástí předmětu je i přehled základních transformací monosacharidů na jejich nejdůležitější deriváty. Je uváděn přehled oligo- a polysacharidů spolu s jejich výskytem v přírodě a potenciálním využitím jako nových surovin pro farmaceutický a potravinářský průmysl.
Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
|
|
||
Studenti budou umět: Navrhovat syntetické strategie pro modifikace polyfunkčních molekul Orientovat se ve stereochemii chirálních sloučenin Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
|
|
||
Z: Černý M., Trnka T., Buděšínský M., Sacharidy, ČSCH, 2010, 9788086238814 Poslední úprava: TAJ342 (26.11.2012)
|
|
||
1. Význam sacharidů v přírodě, stavební a zásobní sacharidy, rozpoznávání na buněčné úrovni 2. Stereochemie sacharidů, mutarotace, vzorce, základy názvosloví 3. Manipulace s polyfunkční molekulou, chránicí skupiny, deprotekce 4. Příprava a význam glykosidů 4. Alkylace, acylace, regioselektivita reakcí 5. Oxidace, redukce 6. Nukleofilní substituce, aktivace hydroxylových skupin 7. Syntéza derivátů a jejich reaktivita (oxirany, anhydro- a aminocukry, glykosylhalogenidy) 8. Thiosacharidy, thioglykosidy, výskyt v přírodě, syntéza 9. Přehled významných oligosacharidů, jejich vlastnosti a modifikace 10. Přehled významných polysacharidů, jejich vlastnosti a modifikace 11. Biotransformace v syntéze derivátů sacharidů 12. Metody přípravy rozvětvených sacharidů 13. N- a C-glykosidy 14. Praktické zkušenosti se syntézou polyfunkčních látek, racionální návrh potenciálně biologicky aktivních sloučenin Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
|
|
||
Poznámky k přednáškám Poslední úprava: TAJ342 (26.09.2013)
|
|
||
Organická chemie I Poslední úprava: MORAVCOJ (15.11.2012)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.2 | 5 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.3 | 35 | ||
3 / 3 | 82 / 84 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 20 |
Ústní zkouška | 80 |