|
|
|
||
Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí v oblasti principů a aplikací moderních metod přípravy vzorku a instrumentálních metod v analýze potravin. Přednášky jsou koncipovány do dvou částí: 1. Technická: a) odběr a příprava vzorku; b) separační, spektrometrické a elektrochemické metody; 2. Aplikační: charakteristika a analýza vybraných komponent potravin.
Poslední úprava: Poustka Jan (22.05.2018)
|
|
||
Studenti budou umět:
Principy metod přípravy vzorku a jejich aplikace v analýze potravin.
Principy instrumentálních metod (chromatografie, elektromigrační metody, spektrální metody) a jejich aplikace v analýze potravin.
Charakteristiky a metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů, flavonoidů, organických kyselin, alkaloidů, aditiv, kontaminantů a nanočástic. Poslední úprava: Poustka Jan (14.06.2018)
|
|
||
Zkouška - písemný test. Poslední úprava: Poustka Jan (22.05.2018)
|
|
||
Přednášky, konzultace, samostudium. Poslední úprava: Poustka Jan (14.06.2018)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Poustka Jan (13.09.2023)
|
|
||
1. Analytický proces, analytická metoda, analytický postup, pracovní charakteristiky 2. Laboratorní techniky a postupy zpracování vzorku 3. Plynová chromatografie, kapalinová chromatografie, elektromigrační metody 4. Hmotnostní spektrometrie 5. Molekulová absorpční spektrometrie v UV/VID; infračervená spektrometrie 6. Nukleární magnetická rezonanční spektrometrie (NMR) 7. Atomová spektrometrie 8. Elektrochemické metody - potenciometrie, konduktometrie, voltametrie, amperometrie 9. Metody analýzy peptidů, bílkovin, fenolů a flavonoidů, alkaloidů, organických kyselin 10. Metody analýzy aditiv, nanomateriálů a kontaminantů Poslední úprava: Poustka Jan (22.05.2018)
|
|
||
Poslední úprava: Poustka Jan (13.09.2023)
|
|
||
Základní znalost oborů: analytická chemie, chemie potravin. Poslední úprava: Poustka Jan (14.06.2018)
|
|
||
Nejsou. Poslední úprava: Poustka Jan (14.06.2018)
|