|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení celého procesu biotechnologické výroby tedy nejen na vlastní kultivaci buněk ale i na přípravné a dokončovací operace, jejich provázanost a inženýrské aspekty procesů. Důraz je kladen na rozšíření, syntézu a aplikaci znalostí získaných v základních předmětech jako jsou mikrobiologie, biochemie, fyzikální chemie a chemické inženýrství na bioinženýrské aspekty biotechnologických výrob. Předmět přináší nové nebo značně rozšiřuje stávající znalosti studentů v oblasti hmotové bilance bioprocesů, typů bioreaktorů a způsobů řízení a regulace bioprocesů.
Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
Studenti budou umět: Aplikovat znalosti ze základních předmětů jako jsou mikrobiologie, biochemie a chemické inženýrství na bioinženýrskou problematiku. Navrhnout vhodný typ kultivace a bioreaktoru pro požadovaný produkt. Navrhnout a provést bilanci hmoty a základní regulaci procesu. Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
Zápočtový test, písemná a ústní zkouška. Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
Doporučená:
Poslední úprava: Halecký Martin (01.07.2024)
|
|
||
1. Problematika biotechnologie a bioinženýrství, struktura biotechnologického procesu. 2. Technologické aspekty využití intaktních buněk jako producentů (rostlinné vs. živočišné vs. mikroorganismy). Typy produktů. Možnosti použití enzymů. 3. Přípravné operace biotechnologických výrob (uchovávání mikroorganismů, příprava inokula, příprava a sterilizace kapalného média, sterilizace bioreaktoru, SIP, filtrace a sterilace plynů). 4. Parametry pro popis kultivace mikroorganismů. Výtěžnost a produktivita procesů. Přehled typů kultivací. 5. Vsádková kultivace (charakteristika, hmotová bilance, použití). 6. Vsádková kultivace s postupným živením (charakteristika, způsoby přítokování média, hmotová bilance, použití). 7. Kontinuální kultivace (charakteristika, způsoby řízení procesu, hmotová bilance, porovnání se vsádkovou kultivací, použití). Volbu typu kultivace na základě požadovaného produktu. 8. Aerace a přestup kyslíku (realizace aerace, mechanismus přestupu kyslíku, KLa). 9. Míchání (typy míchání v biotechnologických provozech, specifika míchání bioreaktorů). 10. Bioreaktory (rozdělení, konstrukce, použití). 11. Měřené a regulované veličiny při kultivaci buněk. Základy regulace bioprocesů (regulační okruh, typy regulátorů, veličiny v regulaci). 12. Dokončovací operace biotechnologických výrob (konvenční separační technologie, dezintegrace buněk, membránové separační technologie). 13. Dokončovací operace biotechnologických výrob (extrakce, srážení, destilace, sušení, stripování, CIP). Výrobní linka biotechnologického procesu. 14. Biotechnologie a bioreaktory pro zpracování odpadů z biotechnologických výrob. Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
https://e-learning.vscht.cz/course/view.php?id=60 http://uprt.vscht.cz/ucebnice/mb/index.htm http://www.biotechlab.net/
Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|
|
||
Fyzikální chemie I Biochemie I Poslední úprava: Halecký Martin (16.09.2023)
|