|
|
|
||
Předmět zahrnuje komplexní pohled na tradiční mikrobiální biotechnologie jako jsou lihovarství, výroba droždí a mikrobiální biomasy, produkce organických kyselin pomocí mikroorganismů a další. Jednotlivé technologie jsou představeny od surovin a jejich zpracování, přes mikroorganismus a jeho požadavky na růst a produkci daného metabolitu, dále bioinženýrské uspořádání procesu (jednotlivé jednotkové operace) až po separační a purifikační procesy a likvidací/využití odpadů. Zdůrazněny jsou i legislativní požadavky na jednotlivé výroby.
Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Studenti se budou umět orientovat v problematice tradičních mikrobních technologií, pochopí základní společnou strukturu všech těchto technologií a dokážou navrhnout obecný biproces. Z jednotlivých technologií si odnesou komplexní pohled na danou problematiku, spíše než detaily jednotlivých technologií. Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
ústní zkouška Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
D:Handbook on Bioethanol, Ed. C.E.Wyman, Taylor&Francis, London 1996,1-56032-553-4
D:P. Johnson-Green: Introduction to Food Biotechnology, CRC Press, 2002,0-8493-1152-7
D:Biotechnology Vol. 3, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1993 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
D:Biotechnology Vol. 6, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1996 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2
D:Biotechnology Vol. 9, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1995 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2 Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
Suroviny pro mikrobiální technologie, zemědělské plodiny a jejich zpracování, využití lignocelulosových materiálů a odpadů různého typu pro mikrobiální technologie Bioinženýrské aspekty technologií - sterilizace, kultivace různých typů, separace biomasy, separace a purifikace produktů Průmyslové mikroorganismy - uchovávání, izolace, šlechtění, cílené modifikace Legislativa mikrobiálních technologií - HACCP, správná výrobní praxe, práce s GMO Lihovarství - produkce bioetanolu, výroba destilátů a lihovin, lihoviny vyráběné studenou cestou Výroba pekařského droždí a mikrobiální biomasy pro krmné účely, lidskou výživu, kosmetiku a farmacii, pěstování jednobuněčných řas a jedlých hub Produkce kyseliny octové, mléčné, citronové, jantarové a dalších pomocí mikroorganismů Výroba aminokyselin - produkce pomocí divokých, mutantních a geneticky modifikovaných mikroorganismů Výroba tradičních asijských fermentovaných potravin - sojová omáčka, miso, sufu a další Aerobní a anaerobní čištění odadních vod, produkce bioplynu, čištění odpadních plynů Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
http//eso.vscht.cz Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
http//eso.vscht.cz Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|
|
||
mikrobiologie, bioinženýrství Poslední úprava: Patáková Petra (17.09.2023)
|