|
|
|
||
Náplní předmětu je přehled a příklady studií, pomocí kterých je možné s poměrně velkou přesností odhadnout nutriční stav populace nebo cíleně zvoleného segmentu populace a cíleně směrovat případnou nutriční intervenci. Druhá část předmětu je věnována práci globálních, evropských a národních organizací zabývajících se výživou.
Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
Studenti budou umět:
Charakterizovat design a účel epidemiologických a klinických studií sloužících k posouzení nutričního stavu
Posoudit význam plošných nutričních intervencí, projektů podpory zdraví a individuální nutriční podpory
Charakterizovat a kriticky hodnotit výzkumnou činnost národních a mezinárodních organizací zabývajících se výživou Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
Forma zakončení předmětu: ústní zkouška
Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování ústní zkoušky Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
D: Kasper H.: Výživa v medicíně a dietetika. Grada, Praha, 2015; ISBN: 978-80-247-4533-6
Z: Pánek J., Pokorný J., Dostálová J. Základy výživy a výživová politika. VŠCHT Praha, 2002; ISBN 80-7080-468-8
Z: Referenční hodnoty pro příjem živin. Společnost pro výživu. Výživa servis s.r.o., Praha, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3
D: Zlatohlávek L. a kol.: Klinická dietologie a výživa. Current Media, Praha, 2016; ISBN: 978-80-88129-03-5
D: Kohout P. a kol.: Klinická výživa. Galén, Praha, 2021; ISBN 978-80-7492-555-9 Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
V rozsahu sylabu Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
1. Zdroje informací z nutriční oblasti
2. Epidemiologické studie – sledované živiny, design studií, realizace v národním i globálním měřítku
3. Epidemiologické studie – příklady známých studií s výsledky a případnými dopady
4. Klinické studie – sledované živiny, design studií, realizace v národním i globálním měřítku
5. Klinické studie – příklady známých studií s výsledky a případnými dopady
6. Nutriční intervence – hodnocení významných příkladů v evropském prostoru
7. Nutriční intervence – hodnocení významných příkladů ve světě
8. Individuální nutriční podpora – indikace a formy realizace
9. Projekty Podpory zdraví zaměřené na nutrici
10. Činnost WHO a FAO
11. Činnost EFSA v nutriční oblasti
12. Organizace zabývající se výživou v ČR
13. Úloha vědy v hodnocení a korekci nutričního stavu populace
14. Nutriční doporučení – typy a hodnocení významu Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
Food and Agriculture Organization of the United Nations FAO, http://www.fao.org/home/en/
World Health Organization WHO, https://www.who.int/
Food and Nutrition Information Centre, http://fnic.nal.usda.gov/
Nutrition Government; http://www.nutrition.gov/
Food and Drug Administration (FDA); http://www.fda.gov/ (mainly for news)
European Food Safety Authority (EFSA); http://www.efsa.europa.eu (mainly for news)
Výživa a potraviny, periodikum (vydavatel Společnost pro výživu, Výživaservis s.r.o, Praha) ISSN 1211-846X
https://uapv.vscht.cz/studium/bakalarske-studium/37630
http://www.brainkart.com/subject/Introduction-to-Human-Nutrition_244/ Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
Nejsou Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
|
||
Nejsou Poslední úprava: Pánek Jan (15.11.2021)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 0.5 | 14 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 1.5 | 42 | ||
3 / 3 | 84 / 84 |