Náplní předmětu je přehled a interpretace markerů, které umožňují určit nutriční stav klienta a navrhovat opatření v dietě, případně nutriční podporu. Součástí jsou i kazuistiky charakterizující dopady neadekvátních hodnot. Druhá část předmětu je věnována možnostem a úskalím práce s databázemi složení potravin.
Poslední úprava: Stránská Milena (11.04.2025)
The content of the course is an overview and interpretation of markers that allow you to determine the nutritional status of the client and propose changes in the diet, or nutritional support. Case studies characterizing the impacts of inadequate values are also included. The second part of the course is devoted to the possibilities and pitfalls of working with food composition databases.
Poslední úprava: Stránská Milena (11.04.2025)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Forma zakončení předmětu: písemná a ústní zkouška
Podmínky zakončení předmětu: Úspěšné absolvování písemné a ústní zkoušky
Poslední úprava: Stránská Milena (11.04.2025)
Course completion form: written and oral exam
Course completion conditions: Successful completion of the written and oral exam
Poslední úprava: Stránská Milena (11.04.2025)
Literatura -
Doporučená:
Hloch, Ondřej. Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. : , , 384 stran ; s. ISBN 978-80-271-0311-9.
. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. s. ISBN 978-80-254-6987-3.
Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Sharma, Sangita, Pospíšilová, Hana. Klinická výživa a dietologie, v kostce. : , , x, 229 stran s. ISBN 978-80-271-0228-0.
Poslední úprava: Stránská Milena (11.04.2025)
Recommended:
Hloch, Ondřej. Užitečné tabulky pro praxi nejen v interních oborech. : , , 384 stran ; s. ISBN 978-80-271-0311-9.
. Referenční hodnoty pro příjem živin. Praha: Společnost pro výživu, 2011, 192 s. s. ISBN 978-80-254-6987-3.
Svačina, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008, 381 s. s. ISBN 978-80-247-2256-6.
Sharma, Sangita, Pospíšilová, Hana. Klinická výživa a dietologie, v kostce. : , , x, 229 stran s. ISBN 978-80-271-0228-0.
Poslední úprava: Stránská Milena (11.04.2025)
Sylabus -
1. Metabolismus člověka a energetický příjem
2. Metabolická onemocnění a jejich diagnostika
3. Dusíková bilance a exkrece močoviny
4. Glykemie a insulinemie – poruchy tolerance glukosy, kardiovaskulární onemočnění, krevní lipidy, laktát
5. Plasmatické proteiny a hodnocení nutričního stavu, kreatinin v nefrologii, kyselina močová
6. Ionty a stopové prvky, fosfor
7. Další pomocné markery – vitaminy, hormony, jaterní testy, markery zánětu, krevní obraz, laboratorní vyšetření moči