Předmět je zaměřen na problematiku produkce jednotlivých potravinářských surovin. Diskutována je problematika samotné produkce, skladování, a posklizňových manipulací. Student je seznámen se základními kvalitativními parametry vybraných surovin, a to živočišného i rostlinného původu. Posluchači jsou seznámeni i s legislativními aspekty a zemědělskými standardy majícími vliv na produkci potravinářských surovin. Předmět posiluje informovanost o globálním přístupu k výrobě potravin dle přístupu „od farmy po vidličku“.
Poslední úprava: Fialová Jana (18.12.2017)
The course focuses on the production of food raw materials. The issues of agriculture production, storage and post-harvest handling are discussed. The students are familiarized with the basic qualitative parameters of selected raw materials (animal and plant origin) and with the legislative aspects and agricultural standards that influence the production of food raw materials. The course enhances awareness of the global "from farm to fork" approach to food production.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.01.2018)
Výstupy studia předmětu -
Studenti budou umět:
přehled o potravinářských surovinách rostlinného a živočišného původu
základního přehledu v oblasti produkce a bezpečnosti potravinářských surovin
schopnosti posuzovat kvalitu potravinářských surovin pro potravinářský průmysl
znalosti o zbožíznalství vybraných potravinářských surovin
Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.01.2018)
Students will be able to:
• characterize selected food raw materials of plant and animal origin
• choose the right raw materials for food technologies
• assess the quality and safety of selected food raw materials
• store and treat food raw materials properly
Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.01.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Složení zkoušky, sestávající z písemné a ústní části.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (01.03.2018)
Successful completion of written and oral part of the exam.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (01.03.2018)
Literatura -
Doporučená:
Produkce potravinářských surovin, Jiří Petr, František Louda, 1998
Poslední úprava: Rajchl Aleš (23.08.2024)
Recommended:
Jiří Petr, František Louda. Produkce potravinářských surovin. Praha: VŠCHT Praha, 1998, s. ISBN 80-7080-332-0.
Poslední úprava: Rajchl Aleš (29.08.2024)
Sylabus -
1. Úvod do problematiky potravinářských surovin, základní členění potravinářských surovin, historie a současnost zemědělství, zemědělská produkce, kvalita potravinářských surovin, zemědělství ČR
2. Sklizeň a skladování potravinářských surovin rostlinného původu, stanovení doby sklizně, snížení posklizňových ztrát, faktory ovlivňující skladovatelnost, skladování plodin
3. Obilniny, pšenice, ječmen, žito, oves, žitovec, kukuřice, rýže, proso a další minoritní obiloviny, pseudocereálie (pohanka, laskavec aj.)
9. Další minoritní plodiny (luskoviny, káva, kakao, čaj)
10. Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat, domestikace, rozdělení plemen hospodářských zvířat
11. Produkce masa, chov skotu, ovcí, koz, prasat, drůbeže a ryb
12. Produkce mléka
13. Produkce vajec
14. Minoritní živočišné produkty (med, hmyz aj.)
Poslední úprava: Rajchl Aleš (30.01.2018)
1. Introduction to food raw materials, basic raw material classification, history and present of agriculture, agricultural production, quality of food raw materials, Czech agriculture
2. Harvesting and storage of food raw materials of plant origin, determination of the harvest time, reduction of post-harvest losses, factors affecting the shelf life, storage of crops
3. Cereals, wheat, barley, rye, oats, triticale, maize, rice, millet and other minor cereals, pseudo-cereals (buckwheat, etc.)