|
|
|
||
Předmět je zaměřen na získání teoretických informací o mikroorganismech vyskytujících se v životním prostředí a na jejich ověření v laboratorních cvičeních. Student bude seznámen se základními vlastnostmi mikroorganismů, se způsoby degradace substrátů nezbytných pro jejich růst a dělení, s výskytem mikroorganismů v životním prostředí. Dále bude probrán vliv faktorů na metabolickou a fyziologickou aktivitu a způsoby ovlivnění metabolické a fyziologické aktivity. V poslední části budou popsány zásady práce v mikrobiologické laboratoři. Část předmětu bude zaměřena na praktickou výuku, kde se studenti seznámí se základními postupy pro stanovení a charakterizaci mikroorganismů klasickými kultivačními a rychlými metodami ve vzorcích z prostředí.
Poslední úprava: Chumchalová Jana (28.08.2024)
|
|
||
Studenti budou umět: rozdělení mikroorganismů a jejich výskyt v prostředí, základy taxonomie mikroorganismů, principy stanovení a metabolické aktivity mikroorganismů, základní laboratorní techniky používané pro stanovení a charakterizaci metabolické aktivity mikroorganismů. Poslední úprava: Chumchalová Jana (28.08.2024)
|
|
||
Pro zakončení je nutná 100 % účast v laboratořích, odevzdání protokolu podle daných požadavků a v termínu, napsání testu minimálně na 50 % bodů a absolvování ústní zkoušky. Poslední úprava: Chumchalová Jana (26.01.2018)
|
|
||
Doporučená:
Poslední úprava: Chumchalová Jana (28.08.2024)
|
|
||
Požadavky pro zápočet: posluchač bude absolvovat laboratoře a odevzdá v termínu protokol z laboratorních cvičení. Požadavky ke zkoušce: posluchač bude skládat písemnou zkoušku a poté bude dotazován ústně v rozsahu sylabu. Poslední úprava: Chumchalová Jana (28.08.2024)
|
|
||
1. Vymezení předmětu mikrobiologie v ochraně životního prostředí. Mikrobiologické názvosloví a taxonomie, rozdělení mikroorganismů a jejich specifikace. 2. Základní struktura mikrobiálních buněk (bakterie, kvasinky, plísně, prvoci, řasy a viry) a jejich chemické složení. 3. Mikrobiální metabolismus - základní rysy (rozklad sacharidů, lipidů a dusíkatých látek). Katabolické a anabolické procesy. 4. Vliv vnitřních a vnějších faktorů na růst a vlastnosti mikroorganismů. 5. Výživa mikroorganismů. Růstová křivka (růst v baňkách a v prostředí, fáze růstu a růstové konstanty, kontinuální kultivace). 6. Principy kultivačního stanovení mikroorganismů. Způsob odběru, úchovy a přípravy vzorku k rozboru. 7. Výskyt a význam mikroorganismů v životním prostředí, a způsob stanovení (horninové prostředí, voda, ovzduší) a identifikace. 8. Požadavky na mikrobiologickou laboratoř. Zásady práce v mikrobiologické laboratoři. 9. Laboratorní práce - Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři. Příprava sterilních pomůcek, příprava a sterilizace ředících roztoků, kultivačních a diagnostických medií. 10. Laboratorní práce - Kontrola sanitace prostředí laboratoře a hygienických opatření kultivačními a rychlými metodami. 11. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu bakterií, kvasinek a plísní ve vzorku horninového prostředí. 12. Laboratorní práce - Stanovení celkového počtu kultivovatelných a indikátorových mikroorganismů ve vzorku vody. 13. Laboratorní práce - Izolační techniky mikroorganismů. Světelná mikroskopie nativních a barvených preparátů mikroorganismů. 14. Laboratorní práce - Sledování vlivu vnějších faktorů na růst mikroorganismů.
Poslední úprava: Chumchalová Jana (07.02.2018)
|
|
||
Chumchalová J., Kubal M., Šír M.: Praktická cvičení z environmentální mikrobiologie, VŠCHT Praha, aktualizovaný učební text Chumchalová J., Němec M., Kotoučková L., Páčová Z., Savická D., Kubátová A., Patáková P.: Miniatlas mikroorganismů. http://old.vscht.cz/obsah/fakulty/fpbt/ostatni/miniatlas/index.htm Poslední úprava: Chumchalová Jana (28.08.2024)
|
|
||
Základní znalosti z biologie a mikroskopování. Poslední úprava: Chumchalová Jana (26.01.2018)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 1 | 28 | ||
Účast v laboratořích (na exkurzi nebo praxi) | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 2 | 56 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |