PředmětyPředměty(verze: 963)
Předmět, akademický rok 2024/2025
  
Proteomická analýza - M320084
Anglický název: Proteomic Analysis
Zajišťuje: Ústav biochemie a mikrobiologie (320)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2023
Semestr: zimní
Body: zimní s.:4
E-Kredity: zimní s.:4
Způsob provedení zkoušky: zimní s.:
Rozsah, examinace: zimní s.:1/2, Z+Zk [HT]
Počet míst: neomezen / neomezen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Šantrůček Jiří Ing. Ph.D.
Anotace -
Předmět je zaměřen na proteomiku, jakožto moderní způsob studia komplexních biologických systémů. Cílem předmětu je provést studenty od návrhu experimentu, přes získání proteomických dat až po jejich biologickou interpretaci a vyvození závěrů. Předmět dále doplňují přednášky o strukturní proteomice a aplikační přednášky z různých oborů, kde se proteomická analýza uplatňuje.
Poslední úprava: Šantrůček Jiří (15.06.2023)
Výstupy studia předmětu -

Studenti budou umět:

  • navrhnout proteomický experiment
  • identifikovat a kvantifikovat proteiny na základě hmotnostně spektrometrických dat
  • vyvodit biologické závěry ze získaných dat
Poslední úprava: Šantrůček Jiří (15.06.2023)
Literatura -

Z: Gross J.H., Mass spectrometry, Springer International Publishing, 2017, ISBN 978-3-319-54397-0

D: Pazos F., Chagoyen M., Practical protein bioinformatics, Springer International Publishing, 2015, ISBN 978-3-319-12726-2

D: Bessant C. (editor), Proteome Informatics, The Royal Society of Chemistry, 2017, ISBN 978-1-78262-428-8, https://doi.org/10.1039/9781782626732

Poslední úprava: Lipovová Petra (12.10.2023)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků)

Vypracování cvičení v průběhu semestru, písemná zkouška

Poslední úprava: Lipovová Petra (09.08.2023)
Sylabus -

1. Úvod do proteomické analýzy – přehled, příprava vzorků

2. Separační metody v proteomice

3. Hmotnostní spektrometrie – instrumentace, tandemová hmotnostní spektrometrie

4. Identifikace proteinů I – peptidové mapování, identifikace s využitím MS/MS dat, de novo sekvenování

5. Identifikace proteinů II – knihovny spekter, identifikace proteinů z DIA analýz

6. Kvantifikace proteinů I – přehled, metody využívající izotopové značky

7. Kvantifikace proteinů II – metody nevyužívající izotopové značky, cílená kvantifikace

8. Analýza posttranslačních modifikací

9. Biologická interpretace proteomických dat

10. Proteomika vs. další -omické vědy

11. Strukturní proteomika – modifikace aminokyselin, prokřižování, výměna vodíku za deuterium

12. Proteomické metody nevyužívající hmotnostní spektrometrii

13. Aplikace proteomiky I – identifikace mikroorganismů a další medicínské aplikace

14. Aplikace proteomiky II – hmotnostně spektrometrické zobrazování, využití proteomiky v potravinářských a forenzních vědách

Poslední úprava: Lipovová Petra (13.07.2023)
Studijní opory -

Přednášky v elektronické podobě zveřejněné na e-learning.vscht.cz

Poslední úprava: Šantrůček Jiří (15.06.2023)
Studijní prerekvizity -

základní znalosti biochemie a analytické chemie v rozsahu vyučovaném v bakalářském SP na VŠCHT

Poslední úprava: Lipovová Petra (12.10.2023)
Zátěž studenta
Činnost Kredity Hodiny
Účast na přednáškách 1 28
Příprava na zkoušku a její absolvování 1.5 42
Účast na seminářích 1.5 42
4 / 4 112 / 112
 
VŠCHT Praha