PředmětyPředměty(verze: 978)
Předmět, akademický rok 2025/2026
  
Laboratoře komplexního hodnocení kvality potravin - M323025
Anglický název: Comprehensive Food Quality Assessment: Laboratory
Zajišťuje: Ústav analýzy potravin a výživy (323)
Fakulta: Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Platnost: od 2025 do 2025
Semestr: letní
Body: letní s.:10
E-Kredity: letní s.:10
Způsob provedení zkoušky: letní s.:
Rozsah, examinace: letní s.:3/12, KZ [HT]
Počet míst: neurčen / neurčen (neurčen)
Minimální obsazenost: neomezen
Kompetence:  
Stav předmětu: vyučován
Jazyk výuky: čeština
Způsob výuky: prezenční
Úroveň:  
Poznámka: předmět je možno zapsat mimo plán
povolen pro zápis po webu
Garant: Stupák Michal Ing. Ph.D.
Třída: Specializační laboratoř
Termíny zkoušek   Rozvrh   
Anotace -
V rámci předmětu se studenti v jednolivých týmech zaměří na vybranou potravinu pro kterou navrhnou analytický postup a cílem zhodnocení kvalitativních parametrů (obsah přirozených složek a možných kontaminantů). Dále se zaměří na posouzení vlivu relevantních reakcí v dané potravině. Cílem tohoto předmětu je naučit studenty pracovat v týmu, plánovat a diskutovat konkrétní experimenty, provádět validace analytických metod a aplikace na reálném souboru vzorků, implementovat potravinovou legislativu a interpretovat své výsledky v rámci závěrečné zprávy a prezentace.
Poslední úprava: Stupák Michal (03.12.2024)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -

Podmínkou udělení klasifikovaného zápočtu je povinná a aktivní účast v laboratořích, vypracování závěrečné zprávy a obhajoba projektu.

Poslední úprava: Stupák Michal (01.04.2025)
Metody výuky -

Studenti jsou rozděleny do jednotlivých týmů a připraví si pomocí odborné literatury plán relevantních experimentů týkající se komplexního posouzení přidělené komodity. Po prezentaci svého plánu pracují na těchto experimentech a průběžně své výsledky a případné problémy konzultují s odborným asistentem. V polovině semestru výsledky, případně problémy prezentují a aktivně diskutují s ostantními studenty. Na konci laboratoří vypracují závěrečnou zprávu a své výsledky obhajují opět ve formě prezentace.

Poslední úprava: Stupák Michal (01.04.2025)
Požadavky ke zkoušce (Forma způsobu ověření studijních výsledků) -

Aktivní účast v při plánování experimentů, práce v laboratořích, prezentování výsledků, diskuzi výsledků a zpracování závěrečné zprávy.

Poslední úprava: Stupák Michal (01.04.2025)
Sylabus -

1. Úvod, organizační záležitosti, bezpečnost práce, zadání jednotlivých projektů.

2. Příprava řešení jednotlivých projektů.

3.-11. Řešení projketů v laboratoři.

12. Zpracování zprávy.

13. Příprava prezentace výsledků projektu.

14. Prezentace výsledků.

Poslední úprava: Stupák Michal (01.04.2025)
Studijní opory -

Materiály a instrukce jsou na záčátku laboratoří konzultovány s jednotlivými asistenty.

Poslední úprava: Stupák Michal (01.04.2025)
Výsledky učení -

Výstupy studia předmětu:

Studenti se naučí a budou se umět orientovat v následujících oblastech:

• Plánování analytických strategií pro komplexní posouzení kvality vybraných potravin

• Ověřit a aplikovat zvolený analytický postup na reálných vzorcích

• Vyhodnocení a interpretace výsledků v souladu s požadavky z praxe

• Práce v týmu, prezentace a komunikace výsledků

Poslední úprava: Stupák Michal (01.04.2025)
 
VŠCHT Praha