|
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenty s základními principy mikrobiologie. Dále předmět svou náplní reaguje na současné problémy řešené v oblasti mikrobiologie. Předmět vyžaduje schopnosti aplikace základních charakteristik mikroorganismů vyplývajících z cytologie, morfologie, taxonomie, genetiky, podmínek růstu, rozmnožování a metabolismu na řešení konkrétních tematických oblastí zahrnujících mikroorganismy. Současně budou studenti seznámeni s základy širokého spektra metodik používaných při mikrobiologickém výzkumu.
Poslední úprava: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
|
|
||
Absolventi si osvojí základní metabolické procesy probíhající v mikrobiálních buňkách s ohledem na vliv růstových podmínek prostředí,ve kterém jsou kultivovány. Na základě těchto znalostí metabolismu mikrobiálních buněk budou schopni využívat teoretické i prakticky aplikovatelné znalosti v oblasti diversity metabolismu mikroorganismů. V průběhu studia pak bude posílena i jejich schopnost presentace výsledků formou krátkého sdělení, nejlépe souvisejících s tématem jejich doktorandských prací, na seminářích odborné skupiny a ostatních studentů. Poslední úprava: Demnerová Kateřina (11.07.2018)
|
|
||
Ústní zkouška Poslední úprava: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
|
|
||
Z: Michael T. Madigan, Kelly S. Bender, Daniel H. Buckley, W. Matthew Sattley, David A. Stahl: Brock Biology of Microorganisms, 15 ed.,Pearson, Prentice Hall 2017 ISBN-13:978-0134261928
Poslední úprava: Demnerová Kateřina (17.10.2018)
|
|
||
První část předmětu Obecná mikrobiologie je zaměřena na základní mikrobiální principy a pojmy. Současně bude zmíněn všeobecný význam mikroorganismů s ohledem na jejich pozitivní a negativní účinky na životní prostředí a lidskou populaci. Postupně budou probrány (a) funkce a struktura prokaryotních buněk (bakterie a archaebakterie), (b) funkce a struktura eukaryotních buněk (kvasinky, vláknité mikromycety), (c) funkce a struktura virů. V rámci druhé části předmětu se studenti seznámí s a)podmínkami růstu mikroorganismů (zdroje živin, transport látek do buněk, vnitřní a vnější faktory ovlivňujícími jejich růst), (b) s aplikací kultivačních metod v mikrobiologii,(c) rozmnožováním mikroorganismů. Třetí část zahrnuje (a)principy metod stanovení mikroorganismů (klasické a moderní metody) (b) metabolickou diversitu mikroorganismů a její technologický význam. Čtvrtá část je zaměřena na (a)základní molekulární principy genetiky mikroorganismů a na (b)současné principy taxonomie mikroorganismů. Poslední úprava: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
|
|
||
http://www.nature.com/ismej/index.html http://eu.wiley.com/WileyCDA/WileyTitle/productCd-EMI.html http://aem.asm.org/ Poslední úprava: Demnerová Kateřina (11.07.2018)
|
|
||
Biochemie Poslední úprava: Demnerová Kateřina (13.07.2018)
|