Interaktivní kurz zaměřený na vývoj a implementaci metod v analýze potravin v krizových situacích s důrazem na rychlý a účelový vývoj metody, její validaci a implementaci v rutinní analýze, a také na efektivní komunikaci s různými účastníky dané situace. Kurz se skládá z přednášek, interaktivních případových studií a cvičení zaměřených na řešení problému. Přednášky podávají přehled o relevantních krizových situacích, které vyžadují rychlé analytické řešení, a k demonstraci používají nedávné reálné příklady. Také shrnují strategie pro vývoj metod a požadavky na validace, včetně mezilaboratorních validačních studií. Interaktivní případové studie jsou zaměřené na řešení problémů. Během nich se studenti učí řešit různé analytické problémy (samostatně a v týmech) a mají možnost se vžít do různých rolí a pochopit mnohdy velmi rozdílné pohledy různých účastníků dané krizové situace, kteří jsou zástupci laboratoří, potravinářského průmyslu, vládních institucí, tisku atd. Kurz může být organizován v semestrálních týdnech či jako minikonferenční blok.
Poslední úprava: Vlčková Martina (17.09.2018)
An interactive course focused on development and implementation of food analysis methods in crisis situations with emphasis on rapid, fit-for-purpose method development and validation, implementation into routine testing, and also effective communication to various stakeholders. The course consists of lectures, interactive case-studies, and problem-solving exercises. The lectures review types of relevant crisis situations, which require rapid analytical solutions, and provide demonstration using recent real-world examples. They also give an overview of method development strategies and requirements for method validations, including multi-laboratory validation studies. Interactive case-studies focus on problem-solving exercises, in which the students learn to solve various analytical problems (individually and in teams) and employ role-playing to understand view-points of different stakeholders (representing laboratories, food industry, government agencies, media etc.) involved in the crisis situation. The sessions can be organized in semester weeks or as a "miniconference" block.
Poslední úprava: Vlčková Martina (17.09.2018)
Podmínky zakončení předmětu (Další požadavky na studenta) -
Účast v interaktivních studiích a ústní zkouška, která zahrnuje obhajobu řešení problému, který byl studentovi zadán.
Poslední úprava: Vlčková Martina (17.09.2018)
Participation in interactive case-studies and oral exam, which includes a defense of a problem-solving exercise assigned to the student.
Poslední úprava: Vlčková Martina (17.09.2018)
Literatura -
Přehledové a výzkumné články ve vědeckých časopisech zaměřených na analýzu potravin a současné požadavky a doporučení pro validaci metod v analýze potravin (např. doporučení vydaná AOAC International).
Poslední úprava: Vlčková Martina (17.09.2018)
Review articles and original research papers in food analysis peer-reviewed journals and current guidelines to food analysis method validation, such as AOAC International guidelines.
Poslední úprava: Vlčková Martina (17.09.2018)
Sylabus -
Přednášená a diskutovaná témata budou zaměřena na krizové situace v potravinářském průmyslu, které vyžadují rychlé analytické řešení, dále na přehled nedávných krizových případu a z nich plynoucích ponaučení, strategie pro účelový vývoj metod (pro rychlou odezvu, řešení sporu, velký počet vzorků atd.), požadavky na validaci metod, proces implementace metod pro rutinní analýzu, kontrolu kvality, obhajitelnost získaných výsledků, a efektivní komunikaci s s různými účastníky krizových situací.
Poslední úprava: Vlčková Martina (17.09.2018)
Presented and discussed topics will focus on crisis situations in food industry that require rapid analytical response, review of recent crisis cases and “lessons learnt”, strategies for development of fit-for-purpose methods (rapid response, dispute resolution, high-throughput analysis, etc.), requirements for method validation, considerations for method implementation into routine testing, quality control, data defensibility, and effective communication to various stakeholders involved in crisis situations.