|
|
|
||
Cílem předmětu je seznámit studenty s principy výroby hlavních produktů fermentačního průmyslu, které více či méně jsou potravinářskými produkty, nebo nacházejí využití v potravinářské sféře nebo se jen vyrábějí v potravinářských závodech pro použití v jiném odvětví (např. biopaliva). Předmět je koncipován strukturovaně od surovin, používaných mikroorganimů a jejich metabolismů směřující k žádaným produktům až po jednotlivé technologie. Každá technologie je sestavena po jednotkových operacích a důraz je kladen na základní mikrobiologické, biochemické, chemické, fyzikální a inženýrské principy. Student je seznamován i s aparaturou potřebnou pro danou technologii
Poslední úprava: Rychtera Mojmír (09.11.2012)
|
|
||
Z:Rychtera M., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďářství a vinařství. Skripta VŠCHT, Ediční středisko VŠCHT, Praha 1991 D:Krumphanzl V., Řeháček Z. a kol.: Mikrobiální technologie, Academia Praha, 1988 Z:Dyr J.: Kvasná chemie a technologie I, SNTL/SVTL, Praha 1965 Z:Masák J., Pelechová J., Plachý J.: Speciální mikrobní technologie, VŠCHT Praha, 1992 Z:Jirků V., Pelechová J., Krumphanzl V.: Speciální kvasné výroby, SNTL Praha, 1986 D:Exnar P. a kol.: Lihovarská příručka, Agrospoj, Praha 1998 D:Handbook on Bioethanol, Ed. C.E.Wyman, Taylor&Francis, London 1996,1-56032-553-4 D:P. Johnson-Green: Introduction to Food Biotechnology, CRC Press, 2002,0-8493-1152-7 D:Biotechnology Vol. 3, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1993 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2 D:Biotechnology Vol. 6, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1996 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2 D:Biotechnology Vol. 9, Eds. H.-J.Rehm � G.Reed, VCH 1995 (též on-line version WileyInterscience)3-527-28310-2 Z: Kadlec P., Melzoch K., Voldřich M. a kol.Co byste měli vědět o výrobě potravin. KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2009, 978-80-7418-051-4 Z: Dyr J., Dyr J.E.: Výroba slivovice a jiných pálenek, Maxdorf 1997, 80-85800-53-5
Poslední úprava: TAJ319 (14.11.2012)
|
|
||
1. Fermentační technologie v potravinářském průmyslu. Struktura biotechnlogického procesu. 2. Kultivační a produkční média. Základní suroviny a jejich zpracování pro další technologické využití 3. Technologie pekařského droždí. 4. Výroba mikrobní biomasy pro využití v potravinářském, farmaceutickém, chemickém průmyslu a v zemědělství 5. Průmyslová výroba ethanolu (pro potravinářský, farmaceutický, chemický průmysl a pro výrobu paliv). Výběr surovin. Fermentace. 6. Izolace ethanolu z fermentačních médií. Rafinace a odvodňování. Bioethanol. 7. Výroba lihovin. Suroviny. Výroba destilátů. Jakostní znaky a hodnocení lihu a lihovin. 8. Výroba lihovin studenou cestou. Zákony ČR vztahující se k výrobě lihu a lihovin. 9. Mikrobní výroba glycerolu, butanolu, acetonu 10. Mikrobní výroba organických kyselin. Výroba octa. Výroba kyseliny citronové a glukonové 11. Výroba kyseliny mléčné. Možnosti výroby dalších organických kyselin 12. Mikrobní výroba aminokyselin 13. Zpracování odpadů z uvedených biotechnologických výrob 14. Hygiena potravinářských a biotechnologických provozů. Legislativní předpisy. Poslední úprava: SMIDOVAL (16.12.2012)
|
|
||
http//eso.vscht.cz Poslední úprava: Rychtera Mojmír (17.07.2013)
|
|
||
Studenti budou umět: navrhnout jednoduchou technologickou variantu pro mikrobní produkty probírané v předmětu. To představuje vybrat vhodný mikroorganismus a podle jeho vlastností navrhnout médium, včetně výpočtu jeho složení, a na základě znalostí o procese si udělat představu o průběhu kultivace (tj. závislosti jednotlivých koncentrací při vsádkovém procese) a na základě rozboru navrhnout optimální variantu kultivační techniky, Z naměřených bude umět vypočítat základní bioinženýrské parametry. Nedílnou součástí jednoduchého technologického řešení bude i návrh potřebných aparátů (laboratoř, poloprovoz, provoz. Nedílnou součástí řešení bude i bilance vzduchu, provozní vody, živin a pomocných látek a kaplaných/pevných odpadů. Orientačně dovede vypočítat i rpodukované teplo při bioprocese. Poslední úprava: Rychtera Mojmír (13.11.2012)
|
|
||
Poslední úprava: Kubová Petra (12.02.2020)
|
Zátěž studenta | ||||
Činnost | Kredity | Hodiny | ||
Konzultace s vyučujícími | 0.5 | 14 | ||
Účast na přednáškách | 1 | 28 | ||
Příprava na přednášky, semináře, laboratoře, exkurzi nebo praxi | 1 | 28 | ||
Práce na individuálním projektu | 1 | 28 | ||
Příprava na zkoušku a její absolvování | 0.5 | 14 | ||
Účast na seminářích | 1 | 28 | ||
5 / 5 | 140 / 140 |
Hodnocení studenta | |
Forma | Váha |
Aktivní účast na výuce | 10 |
Obhajoba individuálního projektu | 40 |
Zkouškový test | 20 |
Ústní zkouška | 30 |