|
|
|
||
Výuka předmětu vychází ze znalostí základů analytické chemie, biochemie a chemie potravin. V úvodu jsou diskutovány systémy zajištění jakosti naměřených dat, jak na úrovni rutinních / kontrolních analýz, tak i pro účely výzkumu v oblasti potravinářství, biotechnologií, a řady dalších disciplin. Jednotlivé výukové bloky jsou zaměřeny na prezentaci nejen klasických, ale především moderních postupů analýzy složek potravin i různých přírodních produktů, konkrétně vody / sušiny, minerálních látek i klíčových makronutrientů - bílkovin, sacharidů a lipidů (včetně doprovodných látek). Široce diskutovány jsou i postupy stanovení vitamínů a dalších essenciálních látek. Prezentovány jsou rovněž metody stanovení senzoricky aktivních sloučenin, potravinových aditiv, přírodních toxinů i různých skupin kontaminantů. Představení analytické strategie je vždy doprovázeno příklady zajímavých aplikací (např. problematika falšování potravin), koncipovaných tak, aby byl názorně demonstrován význam komplexního uvažování o volbě analytických postupů.
Poslední úprava: Kubová Petra (16.04.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Obecné principy detekce a stanovení základních složek potravin a přírodních productů; jak makro- tak I mikronutrientů, senzoricky aktivních látek a vybraných skupin aditivních látek, kontaminantů a toxinů; Kriticky zhodnotit analytický úko, určit cílové metrologické charakteristiky metod a vybírat postup vhodný v konkrétní situaci z hlediska jakosti analytických výsledků a dalších požadavků; Navrhnout podle charakteru vzorku a odhadnutých vlastností analytu potenciálně použitelné přístupy k analýze; Provádět výpočty potřebné k realizaci analýzy. Poslední úprava: Kubová Petra (16.04.2018)
|
|
||
Úspěšně absolvován testu z chemických výpočtů v rámci seminářů.
Úspěšné absolvování písemné a ústní části zkoušky. Poslední úprava: Pulkrabová Jana (17.09.2023)
|
|
||
D: Nielsen S.S. (ed.) Food Analysis, 5th edition, Springer International Publishing 2017, corrected publication 2019, ISSN 1572-0330, ISSN 2214-7799 (electronic), ISBN 978-3-319-45774-1, ISBN 978-3-319-45776-5 (eBook), DOI 10.1007/978-3-319-45776-5, e-zdroj VŠCHT D: Nollet L.M.L, Toldrá F. (ed.) Handbook of Food Analysis, 3rd. Edition, CRC Press, Taylor & Francis Group, ISBN 978-1-4822-9784-3 (eBook-PDF), e-zdroj VŠCHT D: Food Analytical Methods, elektronický časopis, Springer, ISSN 1936-976X, e-zdroj VŠCHT Poslední úprava: Pulkrabová Jana (17.09.2023)
|
|
||
V rozsahu sylabu. Poslední úprava: Kubová Petra (16.04.2018)
|
|
||
1. Úvod, strategie optimalizace pracovních charakteristik analytických metod 2. Voda 3. Aminokyseliny, peptidy 4. Bílkoviny 5. Sacharidy 6. Polysacharidy 7. Lipidy 8. Doprovodné látky lipidů 9. Minerální látky 10. Vitaminy 11. Senzoricky aktivní látky 12. Přírodní biologicky aktivní látky 13. Potravinová aditiva, kontaminanty 14. Případové studie, shrnutí Poslední úprava: Kubová Petra (16.04.2018)
|
|
||
http://web.vscht.cz/hajslovj/AP_sylabus.html Poslední úprava: Kubová Petra (16.04.2018)
|
|
||
Znalost analytické chemie a chemie potravin v rozsahu základního kurzu. Poslední úprava: Kubová Petra (16.04.2018)
|
|
||
Analytická chemie I. Poslední úprava: Kubová Petra (16.04.2018)
|