|
|
|
||
Předmět je zaměřen na pochopení sladařské a pivovarské technologie jako celku, od jednotlivých surovin po hotový produkt. Pivovarský technologický proces je rozdělen na teplou část (příprava sladiny a po zavaření chmele mladiny, odloučení kalů a zchlazení) a studenou část (studená mladina je pak podrobena kvašení a dokvašování). Po filtraci se hotové pivo plní do transportních a spotřebitelských obalů. Kromě technologie spodně kvašeného piva je probírána i technologie svrchně kvašených piv, včetně výroby speciálních piv.
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Studenti budou umět: Samostatně se orientovat v problematice sladařské a pivovarské technologie v rozsahu vymezeném sylabem předmětu. Základní procesy, které jsou základem pivovarské technologie, od surovin až po finální pivo. Využívat znalosti pivovarské technologie při návrhu nových výrobků. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Ústní zkouška. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Z:Basařová G., Šavel J., Basař P., Lejsek T.: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva, VŠCHT Praha (1. vydání, 2010), ISBN: 978-80-7080-734-7
Z:Basařová G. a kolektiv: Sladařství: Teorie a praxe výroby sladu, Havlíček Brain Team, Praha (1.vydání, 2015), ISBN: 978-80-87109-47-2
Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Přednášky, cvičení, praktická výuka. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
Úvod a historie pivovarství v ČR. Trendy vývoje, technologické schéma. Kritéria kvality surovin. Voda, chmel. Sladařský ječmen, výroba sladu. Klasické a moderní varny, šrotování sladu. Vystírání, rmutování, okyselování rmutů, scezování a vyslazování mláta. Chmelovar, fyzikální a chemické pochody, technologické postupy. Chlazení mladiny, flotace mladiny, oxidace ve varně. Varní výtěžek. Pivovarské kvasinky, šlechtění kvasinek, produkční kmeny. Metabolismus kvasinek. Hlavní kvašení, spilka a technologické postupy. Sudování a dokvašování mladého piva - teorie a praxe. Moderní intenzifikované postupy kvašení, velkoobjemové nádoby, CKT. Ballingovy zákony, jímání oxidu uhličitého, kvasničné hospodářství. Filtrace, druhy filtrů a filtračních materiálů, moderní postupy filtrace. Pasterace piva, teorie a praxe. Koloidní stabilita piv a stabilizační postupy. Stáčení piva. Sycení piva. Pěnivost a gushing. Kyslík a pivo. Nízkoalkoholická piva,druhy a kvalitativní znaky piv. Zpracování odpadů. Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|
|
||
http://elearning.vscht.cz/ Poslední úprava: Pátková Vlasta (15.11.2018)
|